Hopp til innhold

Skal erobre norske seere

Denne mannen vil du se mye til framover. 24 år gamle Jakob Oftebro har en av hovedrollene i NRKs nye storsatsning, «Erobreren».

Erobreren

– I'm singin' in the rain! Jakob Oftebro gjør seg klar til opptak mens regn-maskinene plasseres.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no
Erobreren

1. november startet opptakene til «Erobreren», og de skal vare helt til juli 2011.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no
Jakob Oftebro

Jakob Oftebro var tidenes nest yngste som kom inn på Statens Teaterhøgskole, i en alder av 18 år.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no

Kamera går! Vær så god! Regn-maskinene står på fullt under første opptaksdag for NRKs nye storsatsning «Erobreren», basert på Jan Kjærstads prisbelønte trilogi om Jonas Wergeland.

– Jeg har ull under altså, så jeg fryser ikke. Er bare litt kald på hendene, sier Jakob Oftebro til NRK.no, mens han tenner seg en ny røyk. Det har blitt noen av dem allerede i løpet av første opptaksdag.

– Jeg har øvd på å rulle rulletobakk, og begynt å hyggerøyke om kveldene. Det er ikke noe last, altså, sier Oftebro og ler.

Tilfeldigheter

«Erobreren» er historien om livet til Norges største TV-personlighet, Jonas Wergeland. Han vokser opp som en alminnelig gutt på Grorud i Oslo, men får tidlig et behov for å skille seg ut.

I scenen som ble spilt inn mandag oppdager Jonas, i Jakob Oftebros skikkelse, en stillingsannonse for jobb som programannonsør i NRK mens han søker ly for regnet.

– Det er jo det som kjennetegner disse bøkene til Jan Kjærstad. Alt skal skje litt tilfeldig. Jonas gjør det glitrende som hallo-mann, og går over til å bli stjerne på underholdningsavdelingen på kort tid, forteller produsent Bitte Monn-Iversen til NRK.no.

Finne Jonas

Serien skal følge Jonas Wergelands liv fra han er 12 til fylte 47 år. 24 år gamle Jakob Oftebro er en av tre skuespillere som skal fylle rollen som Jonas.

– Jeg prøver å falle til ro, og forsøker å finne Jonas i alt dette som er rundt. Jeg er vant til å jobbe på teater med bare fem faste skuespillere, så dette blir noe helt annet. Det er ikke like intenst med 60 opptaksdager, forteller Oftebro, som helt tydelig trives på settet.

– Det er kjempegøy, jeg elsker det! Og så jobber jeg sammen med mange utrolig flinke skuespillere. Har du sett den lista, eller?

Lista skuespilleren sikter til inneholder blant annet navn som Gøril Mauseth, Kåre Conradi og Kim Haugen.

Ventet i ett år

Oftebro var på audition for rollen som Jonas Wergeland allerede for over ett år siden.

– Så jeg har hatt god tid på å lese meg opp og å snakke med regissøren. Men det er deilig endelig å ha kommet til første opptaksdag, det er jo dette som er gøy!

Nå kribler det i magen, forteller han.

Den unge skuespilleren (ja, han er sønnen til Nils Ole), som har spilt i filmer som «Max Manus», «Bare Bea» og TV 2-serien «Hvaler», tillater seg ikke å være stressa eller nervøs.

– Det gjelder å finne gleden i det. Alle her vil jo at jeg skal gjøre det bra, at resultatet skal bli så bra som mulig. Vi har bare fokus på det, og det er veldig deilig.

«Erobreren» skal sendes på NRK1 i 2012.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober