Hopp til innhold

Skal det være en Ringle?

Musikkindustrien har våknet opp etter sommerferien og forsøker å finne på nye ting for å forhindre ulovlig nedlasting.

Illustrasjonsbilde: CDer

Ringlen skal bli den nye singlen, skal vi tro to store plateselskaper.

Isteden for å utvikle sine online-tjenester har Universal Music og Sony BMG bestemt seg for å gå i motsatt retning. Det nye fenomenet Ringle skal være en pakkeløsning der du får tre låter, en ringetone og en såkalt ”wallpaper” med i samme produktet.

Ikke et nedlastingsprodukt

Men dette er altså ikke et nedlastingsprodukt, men en ny versjon av den gode gamle singelen. Et produkt som de siste årene har mistet svært store deler av det markedet det en gang hadde, på grunn av nedlasting.

Musikken på nye ”Ringelen” skal bestå av tre sanger – en originallåt, en remiks og kanskje en eldre låt. Og ideen bak produktet er, i følge nyhetsbyrået Reuters at man kan få det i butikken som folk allerede henter ned fra nettet. Og plateselskapet ønsker at musikkbutikkene også skal få en del av ringetonemarkedet.

Sony BMG først ut

Sony BMG, som opprinnelig kom opp med ideen om Ringle, og vil også være de første til å lansere produktet. I løpet av oktober og november vil de lansere 50 titler, mens Universal nøyer seg med 20.

Selskapene har fått distribusjonsavtaler med forhandlere som WalMart, Best Buy og Amazon. Og foreløpig er dette kun et produkt for USA.

Fremtiden vil vise om produktet lever lenge nok til også å komme til Europa.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober