Skal det være en klimakvote?

Camilla og Arne Søraas ville gjerne kjøpe klimakvoter. Dermed startet de sin egen kvotebutikk.

Tysk kullkraftverk
Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Hør: Private klimakvoter

Ekteparet Camilla og Arne Søraas jobber til daglig som leger. Men da det unge miljøengasjerte ekteparet ville kjøpe klimakvoter for eget forbruk, endte de opp med å starte en klimakvotebutikk på nett.

Selger bedre miljø

- Vi bruker mesteparten av fritiden på det, og går med underskudd. Men slik bidrar vi til et bedre miljø, sier de.

Og du kan også bidra. På nettsiden deres kan du regne ut hvor mye klimautslipp du står for, og deretter kjøpe klimakvoter som tilsvarer utslipper. Men hva er egentlig klimakvoter?

- Det er en garanti for at noen andre forurenser mindre, sier Camilla Søraas.

Blir klimanøytral

Så hvis du kjøper en klimakvote, betaler du for at noen i andre land forurenser mindre. For selv om du skrur ned varmen, kjører mindre bil og tar toget til Bergen, er det vanskelig å leve et liv uten å slippe ut noe klimagass. Men ved å kjøpe kvoter kan du likevel komme ut i null i utslipp, og bli klimanøytral, som det heter.

Men hvordan kan du vite at du faktisk kjøper en kvote?

- Kvotene er sertifisert av en klimarevisor, og deretter godkjent av FN, sier Arne, som forteller at de også har leid inn revisor som skal sørge for at de ikke selger samme kvote flere ganger.

-Må ikke bli sovepute

En kvote koster 250 kroner, og da har du betalt for et tonn klimagasser. Hver av oss slipper i snitt ut omtrent åtte tonn klimagasser i året. Camilla og Arne understreker at man også må tenke på forbruket.

- Det er viktig at klimakvoter ikke blir en sovepute. Helst bør man jo både redusere klimautslippene sine, og deretter kjøpe klimakvoter for det som er igjen, sier de.

Norgesglasset NRK 1

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.