NRK Meny
Normal

Skal det være en klimakvote?

Camilla og Arne Søraas ville gjerne kjøpe klimakvoter. Dermed startet de sin egen kvotebutikk.

Tysk kullkraftverk
Foto: MARTIN MEISSNER / AP

Hør: Private klimakvoter

Ekteparet Camilla og Arne Søraas jobber til daglig som leger. Men da det unge miljøengasjerte ekteparet ville kjøpe klimakvoter for eget forbruk, endte de opp med å starte en klimakvotebutikk på nett.

Selger bedre miljø

- Vi bruker mesteparten av fritiden på det, og går med underskudd. Men slik bidrar vi til et bedre miljø, sier de.

Og du kan også bidra. På nettsiden deres kan du regne ut hvor mye klimautslipp du står for, og deretter kjøpe klimakvoter som tilsvarer utslipper. Men hva er egentlig klimakvoter?

- Det er en garanti for at noen andre forurenser mindre, sier Camilla Søraas.

Blir klimanøytral

Så hvis du kjøper en klimakvote, betaler du for at noen i andre land forurenser mindre. For selv om du skrur ned varmen, kjører mindre bil og tar toget til Bergen, er det vanskelig å leve et liv uten å slippe ut noe klimagass. Men ved å kjøpe kvoter kan du likevel komme ut i null i utslipp, og bli klimanøytral, som det heter.

Men hvordan kan du vite at du faktisk kjøper en kvote?

- Kvotene er sertifisert av en klimarevisor, og deretter godkjent av FN, sier Arne, som forteller at de også har leid inn revisor som skal sørge for at de ikke selger samme kvote flere ganger.

-Må ikke bli sovepute

En kvote koster 250 kroner, og da har du betalt for et tonn klimagasser. Hver av oss slipper i snitt ut omtrent åtte tonn klimagasser i året. Camilla og Arne understreker at man også må tenke på forbruket.

- Det er viktig at klimakvoter ikke blir en sovepute. Helst bør man jo både redusere klimautslippene sine, og deretter kjøpe klimakvoter for det som er igjen, sier de.

Norgesglasset NRK 1

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".