NRK Meny
Normal

Sjur spiller "Sommerfugl"

Med  "Sommerfugl" er vi kommet fram til den tredje av Griegs samlinger med lyriske stykker - og kanskje også den vakreste. Sjur Kvadsheim  ser for seg vakre vinger i vekslende flukt når han spiller  "Sommerfugl" i UNG Grieg mandag 30. april.

Pianist Sjur Kvadsheim (18) med programleder for Ung Grieg Annelita Meinich
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Sjur Kvadsheim er 18 år og kommer fra gruvebyen Kongsberg.  Med "Sommerfugl" har han fått et av Griegs vakreste lyriske stykker mellom hendene.

- Når jeg spiller detter stykket ser jeg for meg en sommerfugl som flyr. Jeg har selv prøvet å fange sommerfugler, og vet hvordan de flagrer fra sted til sted. Uforutsigbart og i vekslende tempo. Slik er dette stykket også - rolig, hurtig, vekslende - med plutselige triller.  

Tidlig fascinert av Grieg

Sjur liker Griegs melodier fordi de har spennende fraseringer og klinger av noe norsk. Første gangen han hørte et klaverstykke av Grieg var da læreren hans spilte "Bryllupsdag på Troldhaugen".

- Det var fascinerende, husker Sjur, som også spiller gitar, men da mest metalmusikk som Metallica. Musikken er viktig for ham, men ikke noe han vil satse på å leve av. 

- Pianist blir jeg nok ikke, men jeg kommer til å ha det med meg som en stor og god hobby, mener han.

Grieg på reisefot på ny

Konservator ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen skriver dette om "Sommerfugl" opus 43, nr.1:

Tidlig i april i 1885 flyttet Nina og Edvard Grieg inn på Troldhaugen, deres nye hjem litt utenfor Bergen.
Men allerede om høsten, i begynnelsen av oktober, er de på reisefot igjen - først til Kristiana, og deretter til Danmark der de blir hele vinteren.

Grieg hadde nok tenkt å komme i gang med komposisjonsarbeid i denne tiden, men det blir det lite av. Men to små klaverperler blir likevel unnfanget i denne perioden: Den første av disse er "Sommerfugl", som er datert 16. april 1886.

De beste lyriske stykkene


Med dette berømte klaverstykket er vi kommet fram til den tredje samlingen av lyriske stykker, som har fått opus nr. 43.
Sammen med de fem andre stykkene i dette heftet – Ensom vandrer, I hjemmet, Småfugl, Erotikk og Til våren hører denne uten tvil til de aller beste av Griegs lyriske stykker.


Benestad og Schjelderup-Ebbe skriver om op. 43 at det ”viser komponistens mesterskap i konsentrasjon, raffinement innenfor enkelhet og evne til å sammenfatte detaljer til et fullbåret hele”

Hyllest til våren

 

Da Grieg sender manuskriptet til sin forlegger Max Abraham i Leipzig, kaller han stykkene ”Frühlingslieder” (Vårsanger) og det er jo nettopp våren som blir hyllet i disse stykkene - våren i naturen og i følelseslivet.

"Sommerfugl" er et lite musikalsk blinkskudd – fullt av sjarme og raffinement. Grieg sitter nede i København og lengter tilbake til Norge og Troldhaugen og den norske våren og sommeren. ”Sommeren, sommeren! Aldri har jeg gledet meg til den som nå” skriver han til sin beste venn Frants Beyer. 

Og David Monrad Johansen skriver så vakkert om "Sommerfugl" i sin biografi fra 1934:  ”Det synes å være skrevet i en eneste henrykkelse over den skapning som fremfor noen er sommerens sikre kjennetegn. Spillende i vidunderlig farveprakt flyr den forbi vårt indre øye – vi følger dens yndige bøyninger og flagrende bevegelser, så levende er Griegs musikk.”

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).