Sju genierklærte filmer du skulle trodd vant Oscar, men som ikke gjorde det

Bransjefolk og bookmakere plasserer The Imitation Games vinnersjanser mer eller mindre midt på tabellen foran helgens Oscar-utdeling. Men om Morten Tyldum drar tomhendt på nachspiel mandag, kan han trøste seg med at han er i godt selskap.

Jennifer Lawrence

FORBIGÅTT: Jennifer Lawrence og resten av ensemblet i American Hustle fikk ikke med seg noen Oscar-statuetter hjem. Men de fikk om ikke annet posert med en.

Foto: ADREES LATIF / Reuters

Morten Tyldums The Imitation Game gikk inn i den såkalte prissesongen med brask og bram, men etter hvert som har bransjens håp til Tyldum, Cumberbatch, Knightley og co. moderert seg noe.

Les: Tyldum nominert for beste regi

Idet vi går inn i selve Oscar-helgen har bookmakere, kritikere og bloggere stort sett konsentrert sine håp rundt Alejandro Iñárritus Birdman og Richard Linklaters Boyhood som favoritter i kategorien for beste film.

Både kritikere og bookmakere har imidlertid tatt feil før. Og flere av filmene som har blitt stående som klassikere i ettertid, ble ignorert av Oscar-juryene i sin samtid.

Så sent som i fjor var American Hustle storfavoritt med ti nominasjoner, men måtte se seg slått i samtlige kategorier.

Her er sju filmer du kanskje ville trodd hadde gjort rent bord i sin samtid, men som aldri fikk en eneste Oscar.

Lista er basert på filmkanalen AMCs oversikt over filmer som aldri vant Oscar, sammenholdt med det amerikanske filminstituttets kåring av de 100 beste filmene gjennom tidene. Listen kunne vært langt lengre, og du kan gjerne komme med egne forslag i kommentarfeltet.

Taxi Driver

GJENNOMBRUDD: Robert De Niro var nominert til beste hovedrolleinnehaver for Taxi Driver.

 • Taxi Driver (1976)

 • Martin Scorsese og Paul Schraders mørke New York-drama har vært en filmklubbfavoritt mer eller mindre siden den kom ut, og det er nærmest en klisje å si at det er favorittfilmen din. Filmen var nominert til fire Oscar-statuetter (oppsiktsvekkende nok var ikke Scorsese selv nominert i regiklassen), men fikk nøyaktig 0. Beste film det året? Rocky.
The Thin Red Line

STJERNESPEKKET: Sean Penn var blant skuespillerne som stilte opp for Terence Malicks etterlengtede comeback. Filmen har fått mye heder, men det ble ingen Oscar.

Foto: HO FILMFEST / AP
 • The Thin Red Line (1998)

 • Terence Malick gjorde et etterlengtet comeback i 1998 med sitt krigsepos Den tynne røde linjen. Den stjernespekkede filmen med blant annet Sean Penn, John Travolta og George Clooney på rollelista var storfavoritt med hele sju nominasjoner, men Malick og co. gikk tomhendte hjem. Beste film det året? Shakespeare in love, produsert av Harvey Weinstein.
Vertigo

MAYDAY MAYDAY: James Stewart og Kim Novak i Alfred Hitchcocks Vertigo. I dag anses filmen som et mesterverk; i 1959 ble den møtt med et skuldertrekk av akademiet.

Foto: Anonymous / Ap/NTB Scanpix
 • Vertigo (1958)

 • Den psykologiske thrilleren Vertigo er i ettertid blitt stående som en av Alfreds Hitchcocks mest helstøpte filmer, mye takket være omfavnelsen filmen fikk av de franske nybølgekritikerne utover sekstitallet. Filmen ble imidlertid ikke satt like stor pris på i sin samtid, og var kun nominert til to tekniske priser. Den vant ingen.

Morgan Freeman og Tim Robbins

GJENFORENING: Hovedrolleinnehaverne Morgan Freeman (t.v.) og Tim Robbins avbildet under 20-årsmarkeringen for Frihetens regn i fjor. Filmen har fått mye kudos, men ingen Oscars.

Foto: VALERIE MACON / Afp
 • Frihetens regn (1994)

 • Frank Darabonts bejublede Stephen King-filmatisering har vunnet mange priser, og innehar 72. plass på AFIs liste over de beste amerikanske filmene gjennom tidene. Filmen var nominert til sju Oscar-priser, inkludert beste film og beste mannlige skuespiller, men fikk – du gjettet det – ingen.
David Lynch

GLEMT: David Lynchs Elefantmannen gjorde stor suksess. Men Oscar-statuettene uteble, og Lynch vendte seg mot rarere, mer personlige prosjekter.

Foto: STAN HONDA / AFP
 • Elefantmannen (1980)

 • David Lynch var regnet som en eksentrisk og smal filmregissør, men gjorde stor suksess med sitt historiske drama om den viktorianske sirkusattraksjonen John Merrick. Filmen var nominert til hele åtte statuetter, og oppstandelsen over at filmen ikke ble hedret for sitt makeup-arbeid, gjorde at Akademiet året etter innførte prisen for nettopp beste makeup.
Gangs of New York

BYKAMP: New York måtte se seg slått av Chicago da Martin Scorseses Gangs of New York ble forbigått.

 • Gangs of New York (2002)

 • Når man snakker om regissører akademiet har neglisjert, er Martin Scorsese en gjenganger. Gangs of New York markerte veteranregissørens comeback etter en mindre produktiv periode på nittitallet, og filmen ble hedret med hele ti nominasjoner, inkludert beste film og beste regi. Når tiden var kommet til utdelingen, var imidlertid akademiet langt mindre rause, og lot musikalen Chicago vinne beste film.
A Clockwork Orange

ULTRAVOLD: Malcolm McDowell gjorde en skremmende rolletolkning i kontroversielle A Clockwork Orange. Muligens skremte han også akademiet fra å gi filmen noen priser.

Foto: Warner Bros.
 • A Clockwork Orange (1971)

 • Stanley Kubricks kontroversielle voldssatire er blitt stående som en moderne klassiker, og er også blant de av Stanley Kubricks filmer som har fått flest Oscar-nominasjoner. Fire nominasjoner, ingen priser. Kubrick hadde god grunn til å føle seg forbigått: Gjennom alle sine år som kritikeryndling og misforstått geni.

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.