NRK Meny
Normal

Sju fotballspillere som gikk til filmen

Når John Carew nå forsøker seg som actionstjerne, skriver han seg inn i rekken av fordums fotballstjerner med filmambisjoner. Her er sju av hans forgjengere.

Jon Carew i «Høvdinger»

GANGSTER: John Carew får sin norske filmdebut i «Høvdinger» senere denne sommeren.

Foto: Europafilm AS

John Carew hadde en fremtredende rolle i fjorårets kanadiske lavbudsjettfilm «Dead of Winter», og blir i sommer å se i den norske gangsterfilmen «Høvdinger», som har førpremiere i Oslo i kveld.

Men Carew er langt fra den første fotballspilleren som bytter ut gressmatta med filmlerretet. Her er sju andre eksempler, rangert fra nedrykksplass til tabelltopp.

7. Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen

Hallvar Thoresen

Foto: Hammerstad, Svein / NTB Scanpix

Det var stort for lille Norge da utenlandsproff Hallvar Thoresen i 1981 fikk navnet sitt på rollelisten til en internasjonal storfilm sammen med fotballhelter som Pelé og Bobby Moore og filmstjerner som Michael Caine og Sylvester Stallone.

Til gjengjeld så man gjennom fingrene med at «Flukten til seier», en noe søkt historie om fotballspillende krigsfanger under andre verdenskrig, ikke akkurat holdt Champions League-nivå, og at Thoresens norske rollefigur bar det tullenorske etternavnet «Hilsson».

6. Paul Breitner

Paul Breitner

Paul Breitner

Foto: HAASE / Ap

Bayern München- og Real Madrid-veteran Paul Breitner var regnet som en av etterkrigstidens største tyske spillere da en kneskade satte en stopper for karrieren i 1983.

Heldigvis hadde han flere ben å stå på, og hadde allerede i 1976 spilt en sentral rolle i den tyske westernfilmen «Potato Fritz». Filmkarrieren fortsatte med «Kunyonga – Mord in Afrika» i 1987, samt et knippe TV-roller.

5. Ian Wright

Ian Wright

Ian Wright

Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP

Den tidligere Arsenal- og Crystal Palace-spilleren Ian Wright har supplert pensjonen med hyppige opptredener i reiseprogrammer, fotballsendinger og panelshow siden han la opp i 2000, men har så langt kun én filmrolle.

Filmen het «Gun of the Black Sun», kom ut i 2011 og involverte en magisk Luger-pistol, nynazister, drager og motorsykkeljakter i Bucurestis gater.

Flere kritikere fremhevet Wrights prestasjon som det beste i filmen, uten at det nødvendigvis sier all verdens.

4. Stan Collymore

Stan Collymore

Stan Collymore

Foto: Matt Dunham / AP

Mange trodde veien lå vidåpen for den talentfulle og karismatiske tidligere Liverpool- og Aston Villa-spilleren Stan Collymore da han parkerte fotballskoene i 2001.

Da han i et intervju ymtet frempå om at han kunne tenke seg å bli «den første svarte James Bond», kom tilbudene fra filmbransjen.

Filmdebuten kom i «Basic Instinct 2», der han spilte den uheldige fotballspillende kjæresten til Catherine Tramell (Sharon Stone), som mister livet i filmens første minutter (så vidt synlig rundt tominuttersmerket i filmtraileren over).

Filmen ble slaktet av kritikere og ignorert av publikum da den kom ut i 2006, og det ble med den ene lille filmrollen for Collymores del.

3. Pelé

Pelé

Pelé

Foto: AFP

Vi har allerede vært inne på «Flukten til seier» fra 1981, der Edson Arantes do Nascimento, bedre kjent som Pelé, gestaltet rollen som brasiliansk krigsfange i det tyskokkuperte Europa.

Men den legendariske fotballspilleren, av mange fortsatt regnet som verdens beste, har flere filmer på merittlisten, inkludert kompiskomedien «Hotshot» fra 1987, der Pelé spiller den brasilianske superstjernen Santos, som skal hjelpe en amerikansk pappagutt å oppfylle drømmen om å bli profesjonell fotballspiller.

2. Eric Cantona

Eric Cantona

Eric Cantona

Foto: DAVE KENDALL / AP

Eric Cantona, som like gjerne delte ut poesi om sardiner som kung fu-spark, har alltid sett på seg selv som kunstner. Selv om noen av målene hans kan sies å ha vært nettopp kunst, la han i 1997 brått opp for å satse på en skuespillerkarriere.

Han nærmer seg nå 30 roller, inkludert stort og smått, og hans beste så langt er trolig den han spilte i Ken Loach-klassikeren «Looking for Eric» fra 2009. Da spilte han nemlig den franske fotballspilleren Eric Cantona, med relativt stor grad av overbevisning.

Eric Cantona i «Looking for Eric»

FANFARE: Mange mener Eric Cantonas rolle som seg selv i Ken Loach-filmen «Looking for Eric» er hans beste.

Foto: Joss Barratt / SF Norge AS

1. Vinnie Jones

Vinnie Jones

Vinnie Jones

Foto: Press Association / NTB scanpix

Når det kommer til fotballspillere som har gjort Hollywood-karriere, er det ingen som slår Vincent Peter «Vinnie» Jones. Gjennom sin femten år lange karriere i klubber som Wimbledon, Chelsea og Leeds opparbeidet Jones seg et image som en aggressiv hardhaus, et image filmregissøren Guy Ritchie visste å utnytte.

Jones spilte beinhard cockney-gangster i Ritchies filmer «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» (1998) og «Snatch» (2000), og har siden den gang opparbeidet seg en lang, om enn noe ujevn, CV innen film og TV. Jones fyller ofte rollen som truende gangster eller asosial antihelt, men har også lånt stemme til animerte filmer som «Garfield 2» og «Madagaskar 3», og tok på seg superskurk-trikoten i «X-Men: The Last Stand» (2006).

Vinnie Jones i «Snatch»

LAH-DIH-DAH: Vinnie Jones (t.h.) som cockney-gangsteren Bullet Tooth Tony i Guy Ritchies «Snatch».

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS

Vet du om noen vi har glemt? Bruk kommentarfeltet!