Hopp til innhold

Sjokoladefondant

Dette er den ultimate sjokoladedesserten til mor! Lag den på søndag til morsdagen.

Til 8-10 porsjonsformer trenger du:

190 g mørk sjokolade 60-70%

180 g smør

180 g sukker

100 g hvetemel

6 egg

Fremgangsmåte:

Visp sammen egg og sukker til myk eggedosis. Smelt smøret, trekk kasserollen til side og rør inn finhakket sjokolade.Bland sjokoladeblandingen inn i eggedosisen og rør til slutt inn melet. Smør engangs-aluminiumsformer eller små souffleformer godt med smør, og mel dem. Det er viktig at formene er godt smurte slik at ikke fondantene sitter fast når de skal hvelves ut av formene.Fyll formene 3/4 fulle, og frys dem i minst 2 timer. Stek de frosne fondantene i ca. minutter ved 210 grader i varmluftsovn (ca. 10 minutter uten varmluft). Fondantene skal ha en stekt overflate og en bløt kjerne.La de stå et par minutter får du forsiktig hvelver de ut av formene direkte på tallerkener. Server med en frisk bær -eller fruktsaus. Vaniljeis eller bringebærsorbet er fint følge....

Tips:

Fondantene kan lages god tid i forveien og fryses, men de må stekes rett før servering. Lag aluminiumsformer selv av tre lag aluminium. Form de som store muffinsformer. Sidene bør være glattest mulig.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober