Sjokoladebonanza

Det norske kokkelandslaget vant forrige uke VM i kokkekunst med denne fantastiske desserten. Kokke-Lise har invitert kokk Espen Vesterdal Larsen så du kan imponere dine nærmeste med din egen variant av sjokoladedrømmen.

Sjokoladedessert med karamell, pære og peanøtt
Foto: Tom Haga

SJOKOLADEDESSERT MED KARAMELL, PÆRE OG PEANØTT

Til seks personer

Melkesjokoladekrem

Du trenger:

1 stk eggeplomme

1 ss sukker

30 g fløte

30 g melk

115 g krem

112 g melkesjokolade

50 g guanaja eller god mørk sjokolade

Fremgangsmåte:

Kok opp fløte og melk. Bland eggeplommer og sukker i en bolle og hell den varme fløtemelken over under omrøring. Varm opp blandingen til den tykner, deretter skal den siles og blandes med smeltet sjokolade. Vend inn pisket krem og fyll i ønsket form, eller hell i en sprøytepose før det legges i kjøleskapet til avkjøling.

Salt karamellganache

Du trenger:

50 g sukker

100 g fløte

1 g maldon/fleur de sel

125 g hvit sjokolade

12 g usaltet smør

Fremgangsmåte:

Smelt sukker til lys karamell. Kok ut med varm fløte og salt. Dette siles over smeltet hvit sjokoladen og emulgeres (det vil si røres til den blir glatt). Rør inn smøret. Avkjøl, eventuelt oppbevar i sprøytepose.

Sitruskokte pærer

Du trenger:

3 stk wiliamspærer

1 stk sitron

6 stk appelsiner

50 g sukker

Fremgangsmåte:

Press juice av appelsiner og sitron og kok det med sukker til sirup. Skrell pærene, kutt dem i fine, rektangulære skiver før de trekkes møre i appelsin- og sitronreduksjon. Sil av mesteparten av reduksjonen og kok inn denne til den får god konsistens. Avkjøl.

Peanøttcrunch

Du trenger:

45 g usaltet smør

25 g glukose

45 g sukker

40 g usaltet  peanøtter, hakkede

Fremgangsmåte:

Kok opp sukker, glukose og sukker. Tilsett peanøtter og kok i 2-3 minutter. Hell på et brett med bakepapir og stek i ovnen ved 180 grader til den er gyllen. Avkjøl. Kjøres så på kjøkkenmaskin til medium crumble.

Nougatine

Du trenger:

50 g glukose

100 g sukker/fondant

Fremgangsmåte:

Kok opp glukose og sukker/fondant til lys karamell. Avkjøl på papir eller silikonmatte og kjør i blender. Sikt på en silikonmatte. Varm noen sekunder i ovn ved 200 grader før det avkjøles og brekkes opp i biter.

 

Bruk deretter fantasien og legg opp de forskjellige komponentene på en pen tallerken.

 

TIPS

Sjokoladekremen kan brukes som kakefyll.

Peanøttcrunchen kan benyttes til de fleste desserter. Man kan også bytte ut peanøtter med andre nøtter som mandler,hasselnøtter eller pecan.

Dryss peanøttcrunch over iskrem, da gjerne med den salte karamellganachen i tillegg.

Det er også godt hvis man blander vaniljeis med terninger av brownies, crunch og karamellganach.

Sjokoladekremen er fin og bruke som fyll i sjokoladekaker, eller på sukkerbrødbunn. Avkjøl da kremen i kjøleskap til den begynner å sette seg.

 

 

 

Kulturstrøm

 • Radioteatret lager «Snøsøster»

 • Kong Oscars gate er opna igjen

  Etter to år med anleggsarbeid stod strekninga Vertlidsallmenning til Nygaten i Kong Oscars gate klar til nyopning laurdag. Gata er ei av dei eldste gatene i Bergen, og blei offisielt opna av byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

  Nyopning Kong Oscars gate
  Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK
 • «Dracula» fra skaperne av «Sherlock

  Netflix og BBC vil lage en TV-serie som baserer seg på klassikeren «Dracula», melder Variety. Det er fra før kjent at manusforfatterne bak den populære TV-serien «Sherlock», Mark Gatiss og Steven Moffat, har tatt på seg jobben med å omforme historien om den ikoniske vampyren til en miniserie. Serien skal være på tre 90 minutter lange episoder. – Vi har alltid hatt historier om ondskap. Det som er spesielt med «Dracula», er at Bram Stoker ga ondskapen sin egen helt, sier Mark Gatiss og Steven Moffat til filmbransjebladet (NTB).

  Sherlock Special
  Foto: Robert Viglasky / BBC