Hopp til innhold

Sjelevandring i jazzen

Little Jazz var klengenavnet hans. Hele livet hadde han en velutviklet sans for å konkurrere. Det fortelles at Armstrong hadde mer enn en søvnløs natt der han bekymret seg for å møte Eldridge - det er ikke umulig at Roy kunne ha blåst Louis av banen...

Hør: Studio Sokrates om Roy Eldridge og Phytagoras

Cutting contest

var betegnelsen på en jamsession der musikerne forsøkte å overgå hverandre i teknikk og uttrykk. Mange historier bekrefter at Roy Eldridge (1911-1989) var ute etter Armstrong, men stilen hans befinner seg et sted mellom Armstrongs klassiske spill - og Gillespies ville utflukter på trompeten. Roy Eldridge var spesielt begeistret for en spillestil som bryter med trompetens klassiske uttrykk - og som gjerne ender med at tonen sprekker av energi. Akkurat det tok Gillespie fatt i og videreutviklet.

Trommis

Roy debuterte som trommeslager i brorens band i nittensytten. Da var han seks år gammel. I nitten tretti har han byttet trommene med trompet og blåser med forskjellige band, fem år seinere står han på scenen i Savoy Ballroom - og legger for dagen en enestående evne til improvisajon og egenartet spill. Høydepunkten i karrieren hans kom sammen med storbandet til trommeslageren Gene Krupa.

Tallenes tale

Den pythagoreiske skolen forbindes kanskje først og fremst med tallmystikk, tall har en dyp iboende mening, partall er kvinnelige, oddetall mannlige. Sosiale institusjoner som for eksempel ekteskapet kunne uttrykkes symbolsk med tall. Terninges femtall var ekteskapets tegn. Tretallet - mann, firetallet kvinne og femtallet: Mannen og kvinnens forening: tre opphøyd i andre potens blir ni, fire i andre potens seksten og fem ganget med seg selv tjuefem. Inntil for få år siden var tre, fire og fem de eneste tallene der kvadratet av de to første, tre og fire - tilsammen utgjør kvadratet av det neste tallet i rekken, altså fem.

En munter sjel vil sikkert istemme at dette er et godt uttrykk for ekteskapets forening av magi, mysterium og mangetydighet... Dette matematiske uttrykket tre i andre + fire i andre = fem i andre er også kjent under navnet Fermats siste teorem

Knut Borge istemmer begeistret pythagorernes tese om sjelevandring - med den tilføyelsen at sjelevandring naturligvis er en ypperlig måte å mosjonere på for folk som er litt tunge i bena.

To inspillinger med Roy Eldridge som solist:

1: Heckler's Hop. (Eldridge - Eldridge - Battle) 2'36

Plateseslskap CBS (Privat eksemplar, finnes ikke i NRKs arkiver)

2: : LITTLE JAZZ

Kompon. : HARDING (USA)

Utøver : ELDRIDGE, ROY (USA) (TROMPET) + SHAW, ARTIE - AND HIS GRAMERCY FIVE

Genre : JAZZ

Besetn. : SEKSTETT

Innspilt: 19450405 Utgitt: / 1998 Spor: 0007 Tid: 0255

Platetit: ROY ELDRIDGE - PLANET JAZZ

Merke-nr: RCA VICTOR 74321 59975 2

Medium : CD

Studio Sokrates fra 05.01.02. Musikken er redigert bort.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober