NRK Meny
Normal

Sjelevandring i jazzen

Little Jazz var klengenavnet hans. Hele livet hadde han en velutviklet sans for å konkurrere. Det fortelles at Armstrong hadde mer enn en søvnløs natt der han bekymret seg for å møte Eldridge - det er ikke umulig at Roy kunne ha blåst Louis av banen...

Hør: Studio Sokrates om Roy Eldridge og Phytagoras

Cutting contest

var betegnelsen på en jamsession der musikerne forsøkte å overgå hverandre i teknikk og uttrykk. Mange historier bekrefter at Roy Eldridge (1911-1989) var ute etter Armstrong, men stilen hans befinner seg et sted mellom Armstrongs klassiske spill - og Gillespies ville utflukter på trompeten. Roy Eldridge var spesielt begeistret for en spillestil som bryter med trompetens klassiske uttrykk - og som gjerne ender med at tonen sprekker av energi. Akkurat det tok Gillespie fatt i og videreutviklet.

Trommis

Roy debuterte som trommeslager i brorens band i nittensytten. Da var han seks år gammel. I nitten tretti har han byttet trommene med trompet og blåser med forskjellige band, fem år seinere står han på scenen i Savoy Ballroom - og legger for dagen en enestående evne til improvisajon og egenartet spill. Høydepunkten i karrieren hans kom sammen med storbandet til trommeslageren Gene Krupa.

Tallenes tale

Den pythagoreiske skolen forbindes kanskje først og fremst med tallmystikk, tall har en dyp iboende mening, partall er kvinnelige, oddetall mannlige. Sosiale institusjoner som for eksempel ekteskapet kunne uttrykkes symbolsk med tall. Terninges femtall var ekteskapets tegn. Tretallet - mann, firetallet kvinne og femtallet: Mannen og kvinnens forening: tre opphøyd i andre potens blir ni, fire i andre potens seksten og fem ganget med seg selv tjuefem. Inntil for få år siden var tre, fire og fem de eneste tallene der kvadratet av de to første, tre og fire - tilsammen utgjør kvadratet av det neste tallet i rekken, altså fem.

En munter sjel vil sikkert istemme at dette er et godt uttrykk for ekteskapets forening av magi, mysterium og mangetydighet... Dette matematiske uttrykket tre i andre + fire i andre = fem i andre er også kjent under navnet Fermats siste teorem

Knut Borge istemmer begeistret pythagorernes tese om sjelevandring - med den tilføyelsen at sjelevandring naturligvis er en ypperlig måte å mosjonere på for folk som er litt tunge i bena.

To inspillinger med Roy Eldridge som solist:

1: Heckler's Hop. (Eldridge - Eldridge - Battle) 2'36

Plateseslskap CBS (Privat eksemplar, finnes ikke i NRKs arkiver)

2: : LITTLE JAZZ

Kompon. : HARDING (USA)

Utøver : ELDRIDGE, ROY (USA) (TROMPET) + SHAW, ARTIE - AND HIS GRAMERCY FIVE

Genre : JAZZ

Besetn. : SEKSTETT

Innspilt: 19450405 Utgitt: / 1998 Spor: 0007 Tid: 0255

Platetit: ROY ELDRIDGE - PLANET JAZZ

Merke-nr: RCA VICTOR 74321 59975 2

Medium : CD

Studio Sokrates fra 05.01.02. Musikken er redigert bort.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.