NRK Meny
Normal

Sjeldent drama på vidda

Det er som regel byfolk på fjelltur som trenger hjelp. Men ingen regel uten unntak. Se video.

Redningshelikopter på Finnmarksvidda

Ifølge overlege Mads Gilbert er det sjeldent at reindriftssamer trenger deres hjelp.

Foto: NRK

Reindriftssamene tilbringer mye tid på kraftige 4- og 6-hjulinger og snøscootere.

Quiz: Er du en ekte same?

I likhet med reinflokken tar de seg frem i ulendt terreng, uansett vær.

- Likevel er det sjeldent at noen skader seg, sier overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Gilbert jobber mye ute i felten, som lege i redningshelikopter. Han sier det er svært sjeldent at de må bistå reindriftssamer som har skadet seg.

Men under opptak til TV-serien Reinlykke skadet en av samene seg ut på vidda. Da troppet Gilbert opp med redningshelikopter.

Se video av hendelsen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Se Reinlykke-episodene her!

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form