Sjelden naturopplevelse

- Det er fullt mulig at rovfugler dukker opp i dag! Ragnar Lyssand (53) er spent i det han slipper ut brevduene hjemme på Os. Så plutselig skjer det, en vandrefalk angriper dueflokken hans.

Brevduer, Norge Rundt
Foto: Øystein Antonsen / NRK

NRK 1 Norge Rundt fredag 19. okt. kl. 19.30.

Som lyn fra klar himmel dukker han opp, vandrefalken. Mange mener han er verdens vakreste rovfugl. Det som skulle handle om brevduesport dreier plutselig seg om liv og død for duene til Lyssand.

Klarer vandrefalken å slå og sette klørne i en av brevduene til politimannen fra Os? Svaret får du i Norge Rundt på NRK1 fredag kveld. Under opptakene tirsdag ble NRK-teamet plutselig vitne til en naturopplevelse av de sjeldne, og som attpåtil ble festet til datadiscen i TV-kameraet..

Verdens raskeste

De som har greie på rovfuglene våre er ikke snaue i beskrivelsen av vandrefalken.

- Vandrefalken er verdens raskeste skapning. Hastigheter på svimlende 400 km i timen er målt i stup. Hele falken er skapt for fart. Ikke rart at vandrefalken for mange er den optimale naturopplevelsen, skriver biolog Stig Frode Olsen i boka ”Rovfugler og ugler” som kommer ut i disse dager.

- Det skal være plass til alle fugler i faunaen vår, også rovfugler. Vandrefalken kan ikke klandres for at den får lyst på brevduene mine når jeg slipper ut rett faran øynene på den, sier Ragnar Lyssand.

- Plass til alle

Brevduer, Norge Rundt
Foto: Norge Rundt / NRK

I over 20 år har han viet sin interesse til brevduesporten. Han kan skille duene fra hverandre etter utseende.

- Noen er sprekere og raskere flygere enn andre. I avlsarbeidet prøver vi å ta vare på de gode genene, sier Lyssand.

Nylig var han med på brevdueslipp på Halne på Hardangervidda. To timer etter at duene hadde forsvunnet vestover i horisonten, fant den første fram til dueslaget hjemme i hagen til Ragnar Lyssand på Os.

- Også brevduene er flinke flygere. Det er eksempler på at de under svært gunstige vindforhold kan holde en gjennomsnittsfart på mellom 100 og120 km i timen, sier Lyssand.

Måtte bøte med livet

Faren for at brevduer må bøte med livet etter å ha blitt tatt av rovfugl er et kjent problem.

Under 2. verdenskrig brukte britene brevduer til å sende militære beskjeder over Den engelske kanal. Mange av brevduene forsvant før de nådde fram med det viktige budskapet sitt.

De ble tatt av vandrefalk som jaktet langs kysten av England. Helt til det siste har brevduer blitt brukt til militær budbringing i Europa.

 

Kulturstrøm

  • Vil verne kraftlinje i Oslo

    Statnett har søkt om tillatelse til å rive den gamle kraftlinjen Norelinjen i bydelene Ullern og Vestre Aker i Oslo. Viken fylkeskommune og byantikvaren i Oslo vil bevare den, skriver Aftenposten. Grunnen er at de mener det er et kulturminne.

  • Kaller Horst-lydbøker piratkopier

    Jørn Lier Horst har spilt inn nye utgaver av 21 lydbøker som Lydbokforlaget mener de har rettighetene til, melder VG. Åtte av disse er lagt ut for salg og strømming hos Ebok Pluss. – Det ser vi alvorlig på, sier Lydbokforlagets forlagssjef Vasseljen.

    Jørn Lier Horst
    Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / JOHN-ANDRE SAMUELSEN