Hopp til innhold

Sjelden naturopplevelse

- Det er fullt mulig at rovfugler dukker opp i dag! Ragnar Lyssand (53) er spent i det han slipper ut brevduene hjemme på Os. Så plutselig skjer det, en vandrefalk angriper dueflokken hans.

Brevduer, Norge Rundt
Foto: Øystein Antonsen / NRK

NRK 1 Norge Rundt fredag 19. okt. kl. 19.30.

Som lyn fra klar himmel dukker han opp, vandrefalken. Mange mener han er verdens vakreste rovfugl. Det som skulle handle om brevduesport dreier plutselig seg om liv og død for duene til Lyssand.

Klarer vandrefalken å slå og sette klørne i en av brevduene til politimannen fra Os? Svaret får du i Norge Rundt på NRK1 fredag kveld. Under opptakene tirsdag ble NRK-teamet plutselig vitne til en naturopplevelse av de sjeldne, og som attpåtil ble festet til datadiscen i TV-kameraet..

Verdens raskeste

De som har greie på rovfuglene våre er ikke snaue i beskrivelsen av vandrefalken.

- Vandrefalken er verdens raskeste skapning. Hastigheter på svimlende 400 km i timen er målt i stup. Hele falken er skapt for fart. Ikke rart at vandrefalken for mange er den optimale naturopplevelsen, skriver biolog Stig Frode Olsen i boka ”Rovfugler og ugler” som kommer ut i disse dager.

- Det skal være plass til alle fugler i faunaen vår, også rovfugler. Vandrefalken kan ikke klandres for at den får lyst på brevduene mine når jeg slipper ut rett faran øynene på den, sier Ragnar Lyssand.

- Plass til alle

Brevduer, Norge Rundt
Foto: Norge Rundt / NRK

I over 20 år har han viet sin interesse til brevduesporten. Han kan skille duene fra hverandre etter utseende.

- Noen er sprekere og raskere flygere enn andre. I avlsarbeidet prøver vi å ta vare på de gode genene, sier Lyssand.

Nylig var han med på brevdueslipp på Halne på Hardangervidda. To timer etter at duene hadde forsvunnet vestover i horisonten, fant den første fram til dueslaget hjemme i hagen til Ragnar Lyssand på Os.

- Også brevduene er flinke flygere. Det er eksempler på at de under svært gunstige vindforhold kan holde en gjennomsnittsfart på mellom 100 og120 km i timen, sier Lyssand.

Måtte bøte med livet

Faren for at brevduer må bøte med livet etter å ha blitt tatt av rovfugl er et kjent problem.

Under 2. verdenskrig brukte britene brevduer til å sende militære beskjeder over Den engelske kanal. Mange av brevduene forsvant før de nådde fram med det viktige budskapet sitt.

De ble tatt av vandrefalk som jaktet langs kysten av England. Helt til det siste har brevduer blitt brukt til militær budbringing i Europa.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober