Sjelden naturopplevelse

- Det er fullt mulig at rovfugler dukker opp i dag! Ragnar Lyssand (53) er spent i det han slipper ut brevduene hjemme på Os. Så plutselig skjer det, en vandrefalk angriper dueflokken hans.

Brevduer, Norge Rundt
Foto: Øystein Antonsen / NRK

NRK 1 Norge Rundt fredag 19. okt. kl. 19.30.

Som lyn fra klar himmel dukker han opp, vandrefalken. Mange mener han er verdens vakreste rovfugl. Det som skulle handle om brevduesport dreier plutselig seg om liv og død for duene til Lyssand.

Klarer vandrefalken å slå og sette klørne i en av brevduene til politimannen fra Os? Svaret får du i Norge Rundt på NRK1 fredag kveld. Under opptakene tirsdag ble NRK-teamet plutselig vitne til en naturopplevelse av de sjeldne, og som attpåtil ble festet til datadiscen i TV-kameraet..

Verdens raskeste

De som har greie på rovfuglene våre er ikke snaue i beskrivelsen av vandrefalken.

- Vandrefalken er verdens raskeste skapning. Hastigheter på svimlende 400 km i timen er målt i stup. Hele falken er skapt for fart. Ikke rart at vandrefalken for mange er den optimale naturopplevelsen, skriver biolog Stig Frode Olsen i boka ”Rovfugler og ugler” som kommer ut i disse dager.

- Det skal være plass til alle fugler i faunaen vår, også rovfugler. Vandrefalken kan ikke klandres for at den får lyst på brevduene mine når jeg slipper ut rett faran øynene på den, sier Ragnar Lyssand.

- Plass til alle

Brevduer, Norge Rundt
Foto: Norge Rundt / NRK

I over 20 år har han viet sin interesse til brevduesporten. Han kan skille duene fra hverandre etter utseende.

- Noen er sprekere og raskere flygere enn andre. I avlsarbeidet prøver vi å ta vare på de gode genene, sier Lyssand.

Nylig var han med på brevdueslipp på Halne på Hardangervidda. To timer etter at duene hadde forsvunnet vestover i horisonten, fant den første fram til dueslaget hjemme i hagen til Ragnar Lyssand på Os.

- Også brevduene er flinke flygere. Det er eksempler på at de under svært gunstige vindforhold kan holde en gjennomsnittsfart på mellom 100 og120 km i timen, sier Lyssand.

Måtte bøte med livet

Faren for at brevduer må bøte med livet etter å ha blitt tatt av rovfugl er et kjent problem.

Under 2. verdenskrig brukte britene brevduer til å sende militære beskjeder over Den engelske kanal. Mange av brevduene forsvant før de nådde fram med det viktige budskapet sitt.

De ble tatt av vandrefalk som jaktet langs kysten av England. Helt til det siste har brevduer blitt brukt til militær budbringing i Europa.

 

Kulturstrøm

 • Filmer mer tilgjengelige i 2021

  Warner Bros opplyser torsdag at de i 2021 kommer til å gjøre nye filmer tilgjengelige både på kino og på strømmetjenesten HBO Max samme dag, melder New York Times. Tiltaket innføres etter at kinoer har måttet stenge som følge av pandemien.

  Filmplakat i Hollywood.
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Dialektpris til Victor Sotberg

  YouTubar og programleiar Victor Sotberg frå Steinkjer har vunne Dialektprisen 2020. Prisen blir kvart år delt ut av Norsk Målungdom. – Det betyr heilt sjukt mykje for meg. Ikkje berre fordi eg er veldig stolt over mi trønderske dialekt, men fordi eg er glad i dialektar sånn generelt, seier 29-åringen til Norsk Målungdom.

  Victor Sotberg debuterer som artist med BlimE-låta 2020
  Foto: Svend Even Hærra / NRK
 • Operaen strømmer gratis i desember

  Den Norske Opera & Ballett får ikke ha publikum i salen, men strømmer opera, ballett og konsertopplevelser gratis fra lørdag 12. desember med premiere på Barberen i Sevilla.