Sjel og skaperkraft

Dersom vi klarer å stille sjelen inn på rett frekvens kan vi skape store ting her i livet. Bare hør på Anita O’Day.

Anita O'Day, Newportfestivalen, 1958
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Iris Murdoch og Anita O'Day del 3. 31.01.2009

*

*

Forestillingsevne
«Det hører jo til jazzens innerste vesen, dette å lytte til andre og dermed skape noe i et improviserende fellesskap». Knut Borge reagerer spontant på en refleksjon filosof Elin Svenneby presenterer: «Det som setter oss i stand til å tenke moralsk er verken fornuften eller følelsene i og for seg, det er vår forestillingsevne. Hvis vi ikke er i stand til å forestille oss hvordan våre medmennesker har det – så er vi også ute av stand til å (ville) være ”gode”…»

Borge fortsetter: «Og når det man selv foretar seg som jazzmusikant i et improviserende fellesskap er en refleks av hva de andre musikantene har foretatt seg, da kan det oppstå et virkelig kreativt miljø, både musikalsk og menneskelig». «Dette blir jo da noe som man kan ta med seg også når man ikke spiller jazz», sier Svenneby: «Vi snakker om en evne som man kan øve seg i, eller trene opp».

*

Anita O’Day
hadde nok denne evnen til å åpne seg i musikken og hva hennes medmusikanter foretok seg i samspill. Vårt poeng i dag er kun dette: At uten imaginasjonen, uten medlidenheten, uten denne åpenheten ovenfor «de andre» kan man ikke være et moralsk subjekt.

I Studio Sokrates denne uken blir det snakk om den utrolige hatten Anita O’Day hadde på seg på Newport jazzfestival i 1958. Klikk på bildet nedenfor så kan du oppleve Anita framføre «Tea for Two» i et forrykende tempo i et opptak fra den berømte festivalen sommeren 1958.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Musikken
1: Don't Explain
2: Johnny One Note

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.