Hopp til innhold

Sjekk bokhyllejuryens bokhyller!

Klarer juryen som skal kåre Norges fineste bokhylle å inspirere deg med sine egne?

Bokhyllekonkurranse

I oktober kårer NRK.no Norges fineste bokhylle. Send bilde av bokhyllen din, og bli med i konkurransen om å vinne din egen kroppshøyde i bøker!

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Programleder Siss Vik, forfatter Tom Egeland, sjefredaktør Gjyri Helén Werp og nettredaktør og juryleder Nina Alida Nordbø skal avgjøre hvem som har Norges fineste bokhylle. Her kan du se deres egne.

Si meg hvordan boksamlingen din ser ut, så skal jeg si deg hvem du er – i hvert fall ifølge forfatter Tom Egeland. Hva sier hans eget hjemmebibliotek om ham?

Tenker som en bibliotekar

Tom Egeland

Forfatter Tom Egeland sier at han ikke har hjerte til å kaste bøker. Hjemme har han en boksamling med omtrent fem tusen titler.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Det sier at jeg er glad i å lese og at jeg er strukturert, fordi jeg har mange bøker og alle er organisert alfabetisk og etter sjanger, sier Egeland.

– Jeg prøver å tenke som en bibliotekar. Hvordan finner jeg de bøkene jeg vil ha på enklest mulig måte? Når man har fem tusen bøker, må man ha et visst system.

Forfatteren har akkurat flyttet inn i et nytt hus, og har ikke rukket å sette alle bøkene på plass enda når NRK.no kommer på besøk.

– I det gamle huset hadde vi hele kjellerstua som bibliotek, mens jeg her har måttet fordele bokhyllene på tre forskjellige rom, forklarer Egeland.

Tom Egelands hjemmebibliotek

– Jeg elsker gamle skrivemaskiner, sier forfatter Tom Egeland. I hjemmebiblioteket sitt har han fire av dem.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I et rom som tidligere ble brukt som soverom, rev han ned veggen og innredet med bokhyller. Der oppbevarer han blant annet sine egne bøker, generell norsk og internasjonal litteratur, så vel som en samling gamle skrivemaskiner.

Mange av favorittbøkene hans har imidlertid fått plass på egne hyller inne på hjemmekontoret.

Det dreier seg om alt fra grøssere fra 1970-tallet til det han kaller «kodelitteratur», det vil si bøker som tar for seg gamle mysterier.

– Jeg synes at det er en morsom type litteratur. Det er dessuten bøker som jeg bruker ofte og blar mye i, sier forfatteren, som selv er kjent for thrillere som Sirkelens ende og Lucifers evangelium.

– Systemet finnes bare i mitt eget hode

Siss Vik

Siss Vik, programleder i Bokprogrammet.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– For meg henger mange av bøkene mine sammen i ... tja, hva henger de egentlig sammen i? sier Siss Vik og ler når vi spør om hun har noe system på bokhyllen sin.

Som programleder i Bokprogrammet får hun hele tiden nye bøker, og det blir stadig vanskeligere å organisere bokhyllen hun har i leiligheten sin i Oslo.

– De henger sammen i et eller annet system som bare finnes i mitt eget hode, men jeg liker også å sammenstille dem slik at en bok av Murakami står ved siden av en sørstatsroman fra USA eller en eventyrfortelling skrevet av Angela Carter, for eksempel, forklarer Vik.

– Da kan jeg plutselig se nye forbindelser mellom dem.

Bokhyllen til Siss Vik

Bokhyllen til Siss Vik er proppfull, og stabler med bøker har begynt å hope seg opp på stuegulvet.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Men er det vanskelig å finne igjen de bøkene hun vil ha?

– Det var enkelt før, men nylig lette jeg etter en engelsk roman som jeg ikke var ferdig med, og fant den ikke igjen. Det tyder kanskje på at jeg må rydde litt og få orden på bøkene igjen.

I likhet med mange bokelskere, har Vik en boksamling som etter hvert har vokst seg ut av den ene bokhyllen.

– I stua har jeg en annen bokhylle hvor jeg har både dvd-er, praktbøker og romaner. Men denne bokhyllen begynner også å lekke ut på sidene, sier hun, og peker på de høye bokstablene på stuegulvet.

Bokhyllen til Siss Vik

Det er ikke bare bøker som bør få plass på bokhylla. – Både nips og familiebilder må man ha, sier Siss Vik.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Bøker i bølger

Nina Nordbø

Juryleder Nina Nordbø.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Det var sammen med en av sine venner som er snekker, at Nina Alida Nordbø, nettredaktør i NRK Kultur, pønsket ut ideen om en bokhylle inspirert av bølger.

– Det tok ukevis å lage hyllen. Først måtte det utallige utregninger til, med utgangspunkt i størrelsen på bøkene vi hadde, vinduet og trappen. Så ble hele hyllen laget i isopor før byggingen begynte, og møysommelig ble alle de forskjellige bitene satt sammen, forteller hun.

Resultatet kunne hun ikke vært mer fornøyd med.

– Bokhyllenen er nydelig, organisk og spennende i formen.

Bokhyllen til Nina Nordbø

– Det finnes allslags bøker i denne kroken. Biografier, reiseguider, kokebøker, tegneserier, poesi, historiske romaner, skjønnlitteratur på norsk og engelsk og fagbøker, sier Nina Nordbø.

Foto: Øyvind Solstad

Men hvordan organiserer man bøkene i en bokhylle med en såpass spesiell utforming?

– Bøkene må stå der de passer i størrelsen, men favorittboken, The Name of the Wind av Patrick Rothfuss, kan jeg bare strekke ut hånden etter.

– Den står like ved alle fantasy-, horror- og science fiction-romaner på den ene siden og Alice Hoffman, Isabel Allende, Tor Åge Bringsværd og Gert Nygårdshaug på den andre, sier Nordbø.

Gammel drøm i oppfyllelse

Gjyri Helén Werp

Hjemme har KKs sjefredaktør Gjyri Helén Werp biblioteket hun alltid hadde ønsket seg.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Gjyri Helén Werp, sjefredaktør i kvinnebladet KK, bor i et idyllisk blått sveitserhus på toppen av Ormøya i Oslo.

– Dette var en gammel drøm som gikk i oppfyllelse: å ha et lyst og fint rom bare for meg selv, med gammelt tregulv, bøker helt opp til taket og utsikt mot en gammel furu, forteller Werp når NRK.no kommer på besøk.

For å opprettholde den litterære idyllen, har hun likevel sett seg nødt til å ta noen vanskelige valg.

Nylig bestemte hun seg for å gi bort en stor del av boksamlingen sin for å få plass til de nyeste bøkene. Alt som ikke lenger hadde stor betydning for henne, ble dermed skjøvet ut i kulda.

– Det føltes forfriskende, sier sjefredaktøren.

Bokhyllen er fortsatt proppfull, men hun har likevel valgt å ikke ha noe strengt system på bøkene. Her er det altså ikke snakk om organisering etter farge eller alfabetisk.

– Den eneste regelen er at de ferskeste bøkene ligger nederst, for der er de enklest tilgjengelige, sier Werp.

Gamle bøker om sosiologi og medievitenskap fra hennes studenttid på Blindern må finne seg i å bli flyttet stadig lengre opp i bokhyllen.

Bokhyllen til Gjyri Helén Werp

Bokhyllen til Gjyri Helén Werp har alt fra Amalie Skram, Hemingway og Dostojevskij til pønkdronningen Patti Smiths memoarer «Just Kids».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Werp forteller at hun leser mye skjønnlitteratur på norsk. Alle bøker i Karl Ove Knausgårds populære Min kamp-serie har fått plass på hyllen, og nå venter hun spent på siste bind, som ifølge Forlaget Oktober kommer ut i november.

Andre favoritter er Beate Grimsruds En dåre fri, Gaute Heivolls kritikerroste Før jeg brenner ned og nye selvbiografier skrevet av musikkpersonligheter som Patti Smith og Keith Richards .

I sommer leste hun dessuten sin første krimroman.

– Krim er en sjanger som aldri har tiltrukket meg, men mannen min er veldig glad i det. Etter at jeg leste Jo Nesbøs Gjenferd i sommer, må jeg si at jeg har blitt litt hekta, sier Werp, og ser ikke bort fra at flere krimbøker kan få plass på bokhyllen i tiden fremover.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP