Hopp til innhold

Sivle-ambassadøren

Far var opptatt av Per Sivle og vekket interesse hos meg for denne dikteren. Da jeg selv ble far, var det blitt min tur til å sitte på sengekanten og fortelle for mine barn, forteller Jens Brekke.

Jens Brekke
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Når jeg som sogning skal lese Sivle-stubber på Vossamål, blir det omtrent som om man skulle spille hardingfele på tuba! Det bllir litt feil uttrykk! Kommer jeg langt nok vekk fra vossingene, kan det hende at jeg fatter mot! Med god forklaring, kan det hende at jeg tør å slippe meg litt løs selv på Voss, men da sier jeg tydelig i fra at det er i kjærlighet til stoffet at jeg også gjør det.

Det er lederen i Sivle-laget, Jens Brekke på Vangsnes i Vik i Sogn, som sier dette. Helt fra han var liten gutt har søndagens Sølvsupergjest hatt et spesielt forhold til det som Per Sivle skrev. I år er det 150 år siden Sivle ble født, og en hovedmarkering av dette jubilèet finner sted i Drammen tirsdag 16. oktober.

Faren fortalte
I samtalen med programleder Haakon D Blaauw forteller Jens Brekke om hans far som satt på sengekanten opg i tillegg til andre fortellinger også fortalte Sivlefortellinger.

- Min far var folkeskolelærer, og hjemme byttet han ut boksidene med fortellerkunsten. Det var en opplevelse, sier Brekke som også husker at da han sov passerte farens fortellinger revy hos den lille gutten.

- Far var opptatt av Per Sivle og vekket interesse hos meg for denne dikteren. Da jeg selv ble far, var det blitt min tur til å sitte på sengekanten og fortelle for mine barn.

Da jeg så hvordan Sivle sine historier fenget barna, undersøkte jeg også hvorvidt det var mulig å kjøpe en av Per Sivle sine bøker. Jeg gikk innom den ene bokhandelen etter den andre, men nei. Ingen bok av Per Sivle. Disse fantes bare hos bruktbok-selgerne!

Stiftet i 2002

Jens Brekke
Foto: NRK / Haakkon Dirk Blaauw / NRK

- Det var da jeg spurte meg selv: Har vi parkert Per Sivle for godt? Svaret på spørsmålet ble at vi satte i gang arbeidet med å få stiftet et Per Sivle-lag. Jungeltelegrafen hjalp godt til og etter to år var laget stiftet. I dag er vi omkring 400 medlemmer og dermed er det også blitt interessant for enkelte forlag å gi ut Sivle-litteratur på nytt!

Jens Brekke , som er utdannet lærer, kaller seg i dag for ”kulturell løsarbeider”. I dette jubileumsåret for Sivle reiser han også rundt i lag og foreninger og forteller om Per Sivle sitt liv og dikting.

På sin livsvei har han vært innom flere yrker. Han har arbeidet i byggefirma,vært både lastebil-og bussjåfør og arbeidet på leirskole i Jotunheimen.

- I leirskoletiden var det fast innslag at vi hver fredag gikk på Galdhøpiggen!

NRK P1 Sløvsuper søndag 14. oktober kl. 07:03.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober