NRK Meny
Normal

Sivilisasjonens selvdestruksjon - Adorno & Karlsson på Taket

Er det en iboende tendens til selvødeleggelse i vår sivilisasjon? Det mener Adorno. Impulsen til selvdestruksjon kan lokaliseres i menneskets fornuft. Fornuftskritikk ble derfor en dyd i filosofien for Adorno.

Hør: Studio Sokrates: Adorno og sivilisasjonens selvdestruksjon. (m Arild Linneberg)

Hør: Professor Arild Linneberg om Adornos kulturkritikk

Hør: Arild Linneberg om mennesket Theodor Adorno

Hør: Filosofisk smule: Adorno om jazz

Opplysningens dialektikk

Sammen med Max Horkheimer skrev Adorno den berømte boka med navnet Opplysningens dialektikk.(1947) Her spør de om grunnen til at menneskeheten i stedet for å fri seg fra undertrykkelse heller hengir seg til en ny type barbari. Adorno og flere andre tyske åndsarbeidere befant seg i eksil i Amerika under og etter 2. vedenskrig. (Thomas Mann, Bert. Brecht,Charlie Chaplin m. fl).

Underholdningsindustrien

- Hva skal man med et digert maktapparat når man har underholdning, sport og reklame? spør professor Arild Linneberg. Dermed åpner han opp for hvordan Adorno og Frankfurterskolen kom til å betrakte underholdningsindustrien i det moderne kapitalistiske samfunn: Den holder massene i sjakk, bedøver og frarøver menneskene muligheten til selvstendig tenkning og handling.

Kritiserer jazzmusikk

Det er i dette perspektivet vi må lese Adornos kritikk av jazzmusikken: Den er salongfähig, den underholder og morer publikum og står i veien for frigjøring. Jazzens popularitet bidrar til å bestyrke samfunnskittet og hemmer frigjøring. Men, legger professor Linneberg til: - Vi må ikke glemme at Adorno kom fra nazi-tyskland og fikk kultursjokk: Han kom til USA, det frjettede land, og fant at undertrykkelsen var mindre synlig og mer raffinert: Hva skal man med et terror-apparat når man i USA, det totalt forvaltede samfunn har underholdning, sport og reklame.

Forfulgt også i Amerika

Det viste seg da også at amerika ikke var så liberalt som man skulle tro: I femtiårene ble jo annerledes tenkende forfulgt også i Amerika. MacCarthyismen mistenkte Sovjetunionen for å planlegge et kupp i USA via Hollywood.

Musikken:

Knut Borge valgte ut et kutt med Johnny Dodd and his Washboard Band: "Bull Fiddle Blues". Mer info om denne musikken, og om Johnny Dodd finner du her:

Adorno komponerte noen småstykker, blant andre det vi kringaster i Studio Sokrates denne gang;

Drei Gedichte von Theodor W. Adorno.

Däubler für vierstimmigen Frauenchor, A Capella (1923-45)

Plateselskap:Wergo WER 1673-2 286 173-7

Tittel: Th.W. Adorno: Kompositionen.

Studio Sokrates 21. juni 2001. NRKP2