Hopp til innhold

Sivilisasjonens selvdestruksjon - Adorno & Karlsson på Taket

Er det en iboende tendens til selvødeleggelse i vår sivilisasjon? Det mener Adorno. Impulsen til selvdestruksjon kan lokaliseres i menneskets fornuft. Fornuftskritikk ble derfor en dyd i filosofien for Adorno.

Hør: Studio Sokrates: Adorno og sivilisasjonens selvdestruksjon. (m Arild Linneberg)

Hør: Professor Arild Linneberg om Adornos kulturkritikk

Hør: Arild Linneberg om mennesket Theodor Adorno

Hør: Filosofisk smule: Adorno om jazz

Opplysningens dialektikk

Sammen med Max Horkheimer skrev Adorno den berømte boka med navnet Opplysningens dialektikk.(1947) Her spør de om grunnen til at menneskeheten i stedet for å fri seg fra undertrykkelse heller hengir seg til en ny type barbari. Adorno og flere andre tyske åndsarbeidere befant seg i eksil i Amerika under og etter 2. vedenskrig. (Thomas Mann, Bert. Brecht,Charlie Chaplin m. fl).

Underholdningsindustrien

- Hva skal man med et digert maktapparat når man har underholdning, sport og reklame? spør professor Arild Linneberg. Dermed åpner han opp for hvordan Adorno og Frankfurterskolen kom til å betrakte underholdningsindustrien i det moderne kapitalistiske samfunn: Den holder massene i sjakk, bedøver og frarøver menneskene muligheten til selvstendig tenkning og handling.

Kritiserer jazzmusikk

Det er i dette perspektivet vi må lese Adornos kritikk av jazzmusikken: Den er salongfähig, den underholder og morer publikum og står i veien for frigjøring. Jazzens popularitet bidrar til å bestyrke samfunnskittet og hemmer frigjøring. Men, legger professor Linneberg til: - Vi må ikke glemme at Adorno kom fra nazi-tyskland og fikk kultursjokk: Han kom til USA, det frjettede land, og fant at undertrykkelsen var mindre synlig og mer raffinert: Hva skal man med et terror-apparat når man i USA, det totalt forvaltede samfunn har underholdning, sport og reklame.

Forfulgt også i Amerika

Det viste seg da også at amerika ikke var så liberalt som man skulle tro: I femtiårene ble jo annerledes tenkende forfulgt også i Amerika. MacCarthyismen mistenkte Sovjetunionen for å planlegge et kupp i USA via Hollywood.

Musikken:

Knut Borge valgte ut et kutt med Johnny Dodd and his Washboard Band: "Bull Fiddle Blues". Mer info om denne musikken, og om Johnny Dodd finner du her:

Adorno komponerte noen småstykker, blant andre det vi kringaster i Studio Sokrates denne gang;

Drei Gedichte von Theodor W. Adorno.

Däubler für vierstimmigen Frauenchor, A Capella (1923-45)

Plateselskap:Wergo WER 1673-2 286 173-7

Tittel: Th.W. Adorno: Kompositionen.

Studio Sokrates 21. juni 2001. NRKP2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.