Hopp til innhold

Siv Jensen griper inn i Melgaard-saken – igjen

Fredag for to uker siden lovte finansminister Siv Jensen at Bjarne Melgaard skulle få de 16 maleriene som ble stoppet i tollen. Det skjedde ikke.

Bjarne Melgaard

MOMSREGNING: Tolletaten krevde 1,3 millioner i moms for 16 bilder som Bjarne Melgaard sendte til seg selv.

Foto: Johan Lindeberg

– Jeg må si at saken NRK hadde i dag tidlig viser med all tydelighet at det gjeldende regelverket kan gi urimelige utslag. Derfor har jeg bedt tolldirektoratet løse saken knyttet til Bjarne Melgaard så fort som overhodet mulig.

Det sa finansminister Siv Jensen til NRK fredag 4. november da det ble kjent at tolletaten hadde stanset 16 malerier som Bjarne Melgaard har sendt til seg selv fra sitt ateliér i New York.

– Siden har ingenting skjedd, sier Melgaards advokat, Mads Schjølberg.

Adovkat Mads Schjølberg

SKUFFET: Bjarne Melgaards advokat, Mads Schjølberg.

Foto: Petter Sommer / NRK

Han sier det er skuffende at finansministerens uttalelser ikke har løst situasjonen.

– Maleriene befinner seg fremdeles på tollageret, og vi venter fremdeles på at Tolldirektoratet skal behandle klagen vi har sendt inn.

– Den planlagte utstillingen har vi måttet kansellere fordi vi ikke kunne vente lenger på bildene, sier Gard Eiklid ved galleri Rod Bianco.

Ikke kunstverk

Bildene har en salgsverdi på 350.000 kroner stykket. Tolletaten ba derfor Melgaard betale en momsregning på 1,3 millioner for å få dem inn i landet. Årsaken var at tollerne mente maleriene ikke kunne kategoriseres som kunstverk iht. tolltariffen, fordi Melgaard ikke hadde malt på hvite lerreter, men på lerreter der det var trykket et digitalt bilde fra før.

– Dersom et maleri skal defineres som et kunstverk, må det være gjennomført for hånd av kunstneren selv. Vi følger regelverket, men er ikke firkanta bare for å være det, sa Thorbjørn Jacobsen, kontorsjef i Tolletaten Gardermoen.

Saken er ikke den første i sitt slag. Tidligere i år vant advokat Schjølberg en sak mot tolletaten i Oslo tingrett. I den saken mente tollerne at et kunstverk laget av neonlys var en lampe.

Men da finansministeren hørte at regelverket rammet Norges mest kjente samtidskunstner, kom hun raskt på banen.

Gard Eiklid i galleri Rod Bianco

VENTER: Gallerist Gard Eiklid foran to av Melgaard-bildene som skulle stilles ut.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Kunst skal være fritatt for merverdiavgift. Hva som er kunst i den sammenhengen er koblet til varenummer i tolltariffen. Den koblingen vil nå bli fjernet. Regelverket skal oppdateres slik at det blir mer tidsriktig, lovte Jensen.

Griper inn - igjen

Etter å ha blitt oppdatert på den fastlåste situasjonen, ser Siv Jensen seg nødt til å gripe inn på ny.

– Melgaard kan hente bildene sine i dag.

Siv Jensen legger fram statbudsjettet for 2017

HASTEVEDTAK: Siv Jensen endrer reglene så Melgaard kan hente bildene i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi endrer den angjeldende delen av forskriften i dag, med umiddelbar virkning. Det betyr at tolletaten kan behandle saken i dag og at bildene kan tas inn uten avgift.

Jensen sier at resten av forskriftene blir sendt ut på høring, og at det vil komme ytterligere endringer i løpet av de neste ukene.

– Har tollerne tolket regelverket for strengt?

– Tolletaten skal fortolke det regelverket som enhver tid gjelder. Jeg har ment at regelverket skaper uklarheter, derfor er det behov for å gjøre endringer for at tolletaten skal ha en enklere jobb, sier Jensen.

Kulturstrøm

  • Disney+ forbi Netflix

    Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

    Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

    Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

    (©NTB)