Hopp til innhold

Sisteplasser i Melodi Grand Prix

I 60 år har vi feiret norske MGP-vinnere. Men husker du hvem som endte på sisteplass?

Rune Rudberg

Rune Rudberg drømte om varme over alt i 1990. Det gikk dårlig.

Foto: NRK

kultur1

Fete jazztoner om et skummelt svart skjegg og et gevær traff ikke blink for Per Asplin i 1965.

Per Asplin sang «Jeg har en øy» til sisteplass i finalen i 1965. Musikken var skrevet av Sigurd Jansen, teksten av Helge Hagerup. Dette året var det det kun fem sanger i finalen, alle ble framført to ganger med to forskjellige artister. Først med lite orkester, så med hele Kringkastingsorkestret. Årets vinner var «Karusell» med Kirsti Sparboe.
kultur2

Arabiske rytmer og en tekst om India var ikke nok for Inger Jacobsen i1971.

Det ble tolvte og sisteplass for Inger Jacobsen og sangen «India» i 1971. Tekst og musikk var av Kristian Hauger. Vinneren det året var Hanne Krogh med «Lykken er»
kultur3

Anita Skorgan vant med «Casanova» året før, men i 1978 gikk det ikke så bra for Primadonnaen.

1978 var året Jahn Teigen vant med «Mil etter mil» og Anita Skorgan sammen med Georg Keller ble sist i den norske finalen med «Prima Donna». Svein Strugstad skrev musikken, Dag Nordtømme teksten.
kultur4

Kai Eides tredobbelte ønske om kjærlighet ble ikke elsket nok av det norske folk i 1985.

1985 var Norges store år med MGP-seier til Bobbysocks og «La det swinge». Det var også året Kai Eide skrev tekst og musikk og framførte «Love, amour og kjærlighet» til sisteplass i den norske finalen.
kultur5

Storsjarmøren Rune Rudberg ønsket seg varme over alt i 1990. Til ingen nytte.

Rune Rudberg erobret sisteplassen dette året med sangen «Varme over alt». Han skrev teksten selv, mens Nick Borgen sto for musikken. Dette var året da Ketil Stokkan hoppedanset seg til seier med «Brandenburger Tor».
kultur6

En drøm om å få leve for hverandre hjalp ikke Marianne Elstad Olsen i 1995.

Den litt sure sisteplassen dette året gikk til Marianne Elstad Olsen og sangen «Kan ikke du?» Tekst og musikk var av Gunnar Refsdal. Norsk og internasjonal vinner dette året var Secret Garden og «Nocturne».
kultur7

I basketball-trøye-året 1999 var hverken sangen eller skjorta til Dag Brandth nok til å hindre han fra jumboplassen i konkurransen.

Det ble sisteplass på Dag Brandth i den norske MGP-finalen i 1999. Tekst og musikk var skrevet av ham selv. Vinner det året var Stig Van Eijk med låta «Living My Live Without You».
  • Plassering: Sisteplass
  • Musikk: Dag Brandth
  • Tekst: Dag Brandth
  • Årets vinner: Stig Van Eijk med «Living My Live Without You».
kultur8

Håpet om en varm sommer og en ny start fikk en kjølig mottagelse for Malin Schavenius i 2004.

Det ble delt sisteplass på Malin Schavenius i den norske MGP-finalen i 2004. Tekst og musikk var av Michael Lundh, Quint Starkie og Anna Sahlin. Vinner det året var Knut Anders Sørum med «High».
  • Plassering: Delt sisteplass
  • Tekst og musikk: Michael Lundh, Quint Starkie og Anna Sahlin
  • Årets vinner: Knut Anders Sørum med «High»

Fra 2005 ble det arrangert gullfinaler. De som ikke nådde gullfinalen ble ikke rangert. Det ble slutt på sisteplassene.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.