NRK Meny
Normal

Siste tog fra Johannesburg

Du kjenner sikkert "4:50 fra Paddington", men kjenner du "10.10 Special"? Trolig ikke, selv om denne togavgangen fra Johannesburg kanskje har en vel så dramatisk historie som Agatha Christies mordgåte.

Township Jazz

Apartheids pass-lover

"10.10 Special" er en kommentar til det siste "safe" toget fra Jo'burg til Alexandra Township for ikke å bli tatt for overtredelse av "pass-lovene". Dette var blant apartheid-regimets avskyelige, men effektive undertrykkingsverktøy. Passlovene fungerte som et slags portforbud, og ble dessuten brukt som påskudd for å trakassere og arrestere folk i tide og utide.

Zacks Nkosi

Zacks Nkosi, pionér fra Alexandra Township

Foto: Promo

Township-jazz

"10.10 Special" er av Zacks Nkosi som selv var fra Alexandra og en av pionérene innen den tidlige township-jazzen. Denne vokste fram særlig på 1950- og 60-tallet og kommenterte ofte forholdene under raseskille-regimet. Musikken var både inspirert av sørafrikansk "marabi" og av den samtidige amerikanske jazzen.

Hør "10.10 Special" i Rundt midnatt på P2 fredag 25.1. kl 2205 (NRK Jazz søndag 2303)

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren