Hopp til innhold

Da siste scene av Downton Abbey var over, kom tårene

LONDON (NRK): Om noen uker kommer den aller siste sesongen av suksessen «Downton Abbey» på norske TV-skjermen. Og da siste scene med tjenerskapet var spilt inn, brast både stjerner og filmteam i gråt, forteller skuespillerne til NRK.

Tårer for siste sesong av Downton Abbey

'Mr Carson', eller Jim Carter som han heter i virkeligheten, forteller om voksne erfarne menn i produksjonsteamet brøt sammen i gråt da de hadde spilt inn siste scene av serien.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Det surrer i stemmer i en kjeller på et hotell i Marylebone i London, en solid bunke med skuespillere skal intervjues om noe de har ganske sterke følelser for denne dagen, nemlig innspillingen av den sjette og aller siste sesongen av «Downton Abbey». Den britiske TV-serien som er blitt en kjempehit i store deler av verden.

Nå er siste kapittel skrevet, siste scene spilt inn, men kanskje ikke ennå de siste tårene felt.

Tårevåt siste dag på jobben

Den siste scenen som ble spilt inn, er også avslutningsscenen i denne sjette og siste sesongen. Det ble en ganske annerldes avslutning enn ellers, forklarer en dyp røst som tilhører Jim Carter, kjent som butleren Mr. Carson i serien.

– Da det ble sagt «kutt» innså vi nå var det over for tjenerskapet på Downton Abbey, og det hele ble veldig følelsesladd. Alle var preget. Også produksjonsteamet! Tårene rant, svære karer gråt åpenlyst! Det var helt absurd, forteller Carter.

Downton Abbey skuespillere ferdig med siste sesong

Sophie McSher som spiller kjøkkenpiken Daisy Mason og Lesley Nicol som spiller kokka Mrs. Patmore ler under intervjuet med NRK, men måtte klemme og trøste hverandre da de var ferdige med siste opptaksdag av serien.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Vi gråt litt, innrømmer Sophie McShera som spiller den usikre kjøkkenpiken Daisy Mason.

– Vi gråt vel egentlig ganske MYE, retter Lesley Nicol, mest kjent den strenge kokka Mrs. Patmore. Rettelsen hørtes omtrent ut som den ville gjort fra rollefiguren hennes i serien.

– Vi gråt på parkeringsplassen utenfor Ealing Studios (der de fleste av innescenene er spilt inn, journ.anm.) sier McShera, før Nicol igjen bryter inn:

– Vi og «Mrs. Hughes» (spilt av Phyllis Logan) hadde en gruppeklem, det ble mer rørende enn noen av oss trodde det skulle bli.

– Vakker avslutning

Gjennom de fem foregående sesongene har det handlet om krig, om uventede dødsfall og om kjærlighet - både lykkelig og ulykkelig. Den mange millioner store fanscaren har siden forrige sesongavslutning diskutert om lady Mary noengang vil gifte seg på ny, om søsteren Edith noengang blir lykkelig og om Anna og John Bates klarer å komme seg ut av sin nærmest konstante misære.

– Blir det satt et endelig punktum alle, spør NRK Joanne Froggatt som spiller nettopp tjenestepiken Anna Bates.

Anna Bates (Joanne Froggatt) i Downton Abbey

Anna Bates, spilt av Joanne Froggatt har for det meste opplevd motgang gjennom serien. Mange fans er spent på om dette omsider snu i siste sesong.

Foto: ITV

– Ah, det er godt spørsmål faktisk. Den siste episoden er virkelig vakker. Endel løse tråder blir nøstet opp, og andre ikke. Vi forlater karakterene på et sted hvor du vil skjønne hva som kan komme til å skje med dem. Personlig mener jeg vi forlater dem på en veldig god måte, smiler Froggatt.

Da hennes karakter ble utsatt for en voldtekt i sesong 4, skapte det store overskrifter i Storbritannia, og serien fikk kritikk for å gå for langt.

Les også «Downton-sjokket» som opprørte seerne

Men serien setter på ingen måte noe punkum for hver enkelt av karakterene, skal vi tro Lesley Nicol, kjent som kokka Mrs. Patmore:

– Vi kan jo ikke fortelle hva som skjer, som du vet, sier hun og ler høyt sammen med kollega Sophie McShera som spiller assistenten Daily Mason før hun fortsetter:

– Det ender faktisk ikke. Folks liv dyttes videre ut, det er ikke slik at alt konkluderes endelig. Fortsatt er det et åpent spørsmål om hvordan ting går for flere av dem.

Jarlen selv, lord Grantham, spilt av Hugh Bonneville omtaler avslutningen slik:

– Da jeg åpnet det siste manus, fikk jeg klump i halsen. Delvis fordi jeg visste det var siste gangen jeg skulle åpne et så nydelig skrevet manus, men jeg tror også publikum vil bli tilfredsstilt på en riktig måte. Serien rundes av. Og romskipet er fantastisk! fleiper han til slutt.

Kanskje ikke helt slutt?

Den prisvinnende serien har i løpet av de seks årene rukket å få hele 59 norminasjoner til den prestisjetunge Emmy-prisen, og vises i ikke mindre enn 250 forskjellige land. Det er en eneste mann som har skrevet rollene for samtlige skuespillere, nemlig seriens far Julian Fellowes. Han er klar på at det nå var på tide å runde av. Men flere av skuespillerne NRK snakker med har et håp om at det ikke skal være helt over.

Downton Abbey

Robert James-Collier i rollen som lakeien Thomas Barrow. Han ser gjerne for seg at Downton Abbey kommer på det store lerrettet.

Foto: ITV

– Vi avslutter på det riktige tidspunktet, men jeg tror hvis de også laget en film, ville det slå an. Det er allerede et etablert publikum rundt om i verden, så det ville være bra, sier Robert James-Collier som spiller den homofile og utspekulerte lakeien Thomas Barrow.

Og når NRK nevner en eventuell film, er det flere av skuespillerne som lyser opp.(For orden skyld, noen film er i skrivende stund ikke endelig bekreftet)

– Jeg har ikke fått noen oppringning ennå, kanskje Mary ikke skal være med? Kanskje hun er død? fleiper Michelle Dockery som spiller en av seriens hovedpersoner, lady Mary Crawley, før hun fortsetter.

Michelle Dockery (lady Mary Crawley)

Michelle Dockery sier hun gjerne spiller Lady Mary dersom noen bestemmer seg for å lage en kinofilm om familien. TV-serien går nå inn i sin sjette og siste sesong.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Jeg ville helt klart vært med på det.Det ville vært bra, det er så mange som ikke er klare for at dette ikke skal avsluttes helt ennå.

– Vi vet vel omtrent like mye om dette som deg, sier Phyllis Logan, som spiller Mrs. Hughes i serien.

– Uansett vil jeg være klar hvis det var tilfelle, sier hun, og får bekreftende nikk fra sidelinjen hvor Penelope Wilton sitter. Hun spiller Isobel Crawley i serien, moren til Matthew som forsvant ut av serien etter en dramatisk bilulykke.

Hugh Bonneville (Lord Grantham) noe mer skeptisk til en eventuell film i fremtiden.

– Det er risikabelt å flytte serien over på det store lerrettet. En del av publikummet vil at det skal være en ny episode, noe en film ikke skal være. Så mange har mislykkes når de har forsøkt det. Det kan bli tøft å finne en historie som vil tilfredsstille begge markedene. På en annen side, dette er høyst elskede rollefigurer, så aldri si aldri.

Spoiler alert: Dette kommer til å skje (ikke les hvis du ikke vil vite det)

Downton Abbey

Gjennom seks år straks seks sesonger har millioner av TV-seere fulgt familien på Downton Abbey og dets tjenerskap.

Foto: Carnival Film & Television Ltd

Selv om skuespillerne er forsiktige med å avsløre for mye om hva som kommer til å skje de neste ni episodene, velger plutselig Jim Carter (Mr. Carson) å lette litt på lokket.

– Jeg kan jo ikke fortelle deg hvordan det ender! Det er jo som å fortelle resultatet av fotballkampen på lørdag! Men det vil bli tre sett med kirkeklokker som ringer inn til bryllup, men vi kan ikke si hvilke.

– Tre sett?

– Tre sett. Muligens. Angivelig. Mmm. Forsøk å finne ut av det, sier Carter og gliser lurt til sidemannen Kevin Doyle som spiller den noe fomlete lakeien Joseph Molesley. Hva det egentlig betyr, får vi først vite om noen måneder, når siste episode har gått på luften, og rulleteksten ruller over skjermen for siste gang. Kanskje.

Sjette sesong av Downton Abbey har premiere på britiske skjermer den 20. september, og kommer på NRK1 27. september.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober