Hopp til innhold

Siste portrett av Heath Ledger

Det siste portrettet av Heath Ledger, som skuespilleren satt modell for mindre enn to måneder før sin død, vises nå på Art Gallery of New South Wales i Sydney.

'Heath' av Vincent Fantauzzo

'Heath' av Vincent Fantauzzo.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Maleriet av kunstneren Vincent Fantauzzo fra Melbourne var lenge aktuelt for årets Archibald-pris, Australias fremste utmerkelse for portrettkunst.

Heath Ledger er død

Døde ved et uhell

Til familien

Fantauzzo sier til The Art Newspaper at han vil gi trippel-portrettet til Ledgers familie.

- Hans foreldre, familie og venner har veldig lyst på maleriet. Dette føles riktig siden han satt modell i morens hus i Perth. Hun var en viktig del av prosessen, hun laget te til oss og obeserverte fra sidelinjen.

- Inspirerende

Fantauzzo sier at Ledger var en av de mest karismatiske personer han har møtt.

- Før han satt modell satt vi i timesvis og snakket om kunst. Han var vittig og sarkastisk, men med en gang vi startet var han fullstendig konsentrert. Det var veldig inspirerende.

Ledger ble 22. januar funnet død i sin leilighet i New York.

Vincent Fantauzzo

Vincent Fantauzzo intervjues foran bildet av Heath Ledger.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.