NRK Meny
Normal

Siste portrett av Heath Ledger

Det siste portrettet av Heath Ledger, som skuespilleren satt modell for mindre enn to måneder før sin død, vises nå på Art Gallery of New South Wales i Sydney.

'Heath' av Vincent Fantauzzo

'Heath' av Vincent Fantauzzo.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Maleriet av kunstneren Vincent Fantauzzo fra Melbourne var lenge aktuelt for årets Archibald-pris, Australias fremste utmerkelse for portrettkunst.

Heath Ledger er død

Døde ved et uhell

Til familien

Fantauzzo sier til The Art Newspaper at han vil gi trippel-portrettet til Ledgers familie.

- Hans foreldre, familie og venner har veldig lyst på maleriet. Dette føles riktig siden han satt modell i morens hus i Perth. Hun var en viktig del av prosessen, hun laget te til oss og obeserverte fra sidelinjen.

- Inspirerende

Fantauzzo sier at Ledger var en av de mest karismatiske personer han har møtt.

- Før han satt modell satt vi i timesvis og snakket om kunst. Han var vittig og sarkastisk, men med en gang vi startet var han fullstendig konsentrert. Det var veldig inspirerende.

Ledger ble 22. januar funnet død i sin leilighet i New York.

Vincent Fantauzzo

Vincent Fantauzzo intervjues foran bildet av Heath Ledger.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Kulturstrøm

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix
 • Ariana Grande covret Aretha

  Popsanger Ariana Grande var gjest hos Jimmy Fallon og hans The Tonight Show torsdag, der hun fremførte Aretha Franklin-klassikeren «Natural Woman» for å hedre souldronningen som døde samme dag. Låta er skrevet av Carol King og Gerry Goffin, men ble udødeliggjort av versjonen til Aretha Franklin. Rolling Stone er ett av flere amerikanske musikkmagasiner som hyller fremføringen til Grande (som kom samme dag som hun gir ut sitt nye album «Sweetener».)