Siste portrett av Heath Ledger

Det siste portrettet av Heath Ledger, som skuespilleren satt modell for mindre enn to måneder før sin død, vises nå på Art Gallery of New South Wales i Sydney.

'Heath' av Vincent Fantauzzo

'Heath' av Vincent Fantauzzo.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Maleriet av kunstneren Vincent Fantauzzo fra Melbourne var lenge aktuelt for årets Archibald-pris, Australias fremste utmerkelse for portrettkunst.

Heath Ledger er død

Døde ved et uhell

Til familien

Fantauzzo sier til The Art Newspaper at han vil gi trippel-portrettet til Ledgers familie.

- Hans foreldre, familie og venner har veldig lyst på maleriet. Dette føles riktig siden han satt modell i morens hus i Perth. Hun var en viktig del av prosessen, hun laget te til oss og obeserverte fra sidelinjen.

- Inspirerende

Fantauzzo sier at Ledger var en av de mest karismatiske personer han har møtt.

- Før han satt modell satt vi i timesvis og snakket om kunst. Han var vittig og sarkastisk, men med en gang vi startet var han fullstendig konsentrert. Det var veldig inspirerende.

Ledger ble 22. januar funnet død i sin leilighet i New York.

Vincent Fantauzzo

Vincent Fantauzzo intervjues foran bildet av Heath Ledger.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Kulturstrøm

 • Gir forstand på Kjærstad

  Jan Kjærstads bøker krever mye av leserne sine. I sin bok «Kjærstad. Referencer i et forfatterskab» gir den danske forskeren Rikke Andersen Kraglund oss større innsikt i forfatterskapet. Det mener NRKs kritiker Marta Norheim.

 • Ny kontrovers for «Bird Box»

  Canadiere har reagert på at skrekkfilmen «Bird Box» bruker opptak fra togeksplosjonen i Québec i 2013. Et godstog med råolje sporet av og raste inn i småbyen Lac-Mégantic. 47 mennesker døde. Produsenten Netflix nekter imidlertid å fjerne opptakene, melder Canadas rikskringkasting, CBC. Opptakene av tragedien er tatt med mobiltelefon og solgt til et arkivfotoselskap, som har solgt dem videre til Netflix. «Bird Box» har tidligere skapt overskrifter da folk begynte å gjøre ting i blinde, inspirert av filmen, blant annet kjøre bil.

  Sandra Bullock under innspilling av filmen «Bird Box»
  Foto: Saeed Adyani / AP
 • Spilledirektør beklager heterotvang

  I den nyeste utviklingen av dataspillet «Assassin’s Creed Odyssey», tvinger historien to av hovedpersonene, Kassandra og Alexios, til å inngå tradisjonelt ekteskap. Fansen har reagert kraftig, ettersom historien ellers har tillat spillere selv å velge hvilken legning de vil anta i universet. Det melder magasinet Polygon. Spillskaperne har beklaget, og lover at Kassandra og Alexios ikke vil bli nødt til å bli værende i et heterofilt ekteskap videre i handlingen.

  Fra spillet Assassin's Creed Odyssey
  Foto: Ubisoft Quebec/Ubisoft

Flere kulturnyheter