Hopp til innhold

«Serial»-fansen venter i spenning

Flere millioner fans venter på svar i siste episode av podkasten «Serial». Torsdag ettermiddag får vi vite om Adnan Syed drepte sin ekskjæreste Hae Min Lee i 1999. Eller får vi det?

Serial Podcast Yusef Syed

LAGET I FENGSELET: Pynt laget av drapsdømte Adnan Syed er plassert nær familiebildene i hjemmet til Syed-familien

Foto: Patrick Semansky / Ap

Serien, som publiseres på nett en gang i uken, er lastet ned over 5 millioner ganger. Det er podkast-rekord.

Adnan Syed ble dømt for drapet i 1999 og sitter i fengsel på livstid i Baltimore i USA. I nest siste episode av «Serial» fikk vi vite at saken får en ny runde i retten.

Drepte Adnan Hae? Er vennen Jay en løgner? Og er Adnan psykopat? Disse spørsmålene er fortsatt ubesvart etter elleve episoder om den 15 år gamle amerikanske drapssaken.

– Nesten alle beskriver 17 år gamle Adnan på denne måten: En god gutt, hjelpsom i moskeen, full av respekt overfor eldre mennesker. Men for et par måneder siden begynte jeg å få telefoner fra mennesker som beskrev en helt annen gutt. Slik starter «Serial».

Kalde spor

Effekter tilhørende Hae Min Lee

OFFERET: Saker som tilhørte Hae Min Lee, jenta som ble drept i 1999.

Foto: TNS / SipaUSA

Journalisten og produsenten Sarah Koenig nøster opp trådene i det som kan være et justismord. Hun har fulgt kalde spor i et helt år.

Hun har kjørt de samme strekningene, besøkt alle stedene, intervjuet vitner, snakket med Adnans familie og venner og med Adnan selv. Det er gravende journalistikk som har trollbundet lytterne.

Serien er en dokumentar, som lastes ned via hjemmesiden på nettet. Den ligner et hørespill eller en kriminalserie. Hver uke kommer en ny episode, som starter med en oppsummering og slutter med: «Dette får du vite mer om i neste episode».

Finansiert på et blunk

«Serial» er finansiert gjennom en blanding av honorarer, sponsorer og lytter-donasjoner. I løpet av 11 episoder har Sarah Koenig brukt ordet «donasjon» én gang. I løpet av uken som fulgte var det kommet inn nok penger til en ny sesong. Koenig har ennå ikke avgjort hva den skal handle om.

I tillegg er det ifølge CNN samlet inn nesten 200 000 kroner til Woodlawn High Scool i Baltimore, der både Adnan og Hae var elever. Fondet, som er opprettet i Haes navn, skal hjelpe studenter til å fullføre utdannelsen.

Veldig godt fortalt

P2-programmet «Salongen» har laget podkast om podkasten.Hver uke har de diskutert siste «Serial»-episode.

Ragnhild Laukholm Sandvik

Ragnhild Laukholm Sandvik i P2-programmet «Salongen»

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

– Jeg er veldig spent på slutten, sier programleder Ragnhild Laukholm Sandvik. Hun tror at hemmeligheten bak suksessen er at Sarah Koenig er en veldig god forteller, og at historien er full av mysterier, følelser og sidespor.

Hun har mest tro på Adnans uskyld, i alle fall synes hun ikke bevisene mot ham er gode nok. Medprogramleder Torkil Risan tviler:

– Jeg tror at riktig mann sitter fengslet, men jeg går likevel rundt og stålsetter meg foran siste episode. Jeg er redd for skuffelsen, og det verste som kan skje er at vi ikke får noen skikkelige svar, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober