NRK Meny
Normal

Siri spiller "Folkesang"

Mange har trodd at Grieg bearbeidet original folkemusikk i de lyriske stykkene. Sannheten er at han ofte skrev egen musikk der han imiterte takt og tone fra det rotnorske. I UNG grieg spiller Siri Vea (17) "Folkevise", som er en slik imitasjon.

Pianist Siri Vea (17), deltager i Ung Grieg, med programleder Annelita Meinich
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

 

Pianist Siri Vea (17), deltager i Ung Grieg, under opptak i Store Studio
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Se Siri Vea spille "Folkevise" i nett-TV her: Ung Grieg - Siri Vea

Med en pianolærer fra Polen har det ikke blitt mye Grieg-spilling på 17 år gamle Siri Vea fra Lillehammer.

- Spillelæreren min liker nok Chopin bedre. Det er litt dumt at det blir lite Grieg, sier Siri.

 

Men i UNG Grieg ble Siri kjent med Griegs tonespråk gjennom "Folkevise".  

- "Folkevise" er skikkelig norsk - kanskje noe av det norskeste han har skrevet. Både veldig fin og litt sånn sprelsk samtidig. Ja, kanskje litt Peer Gynt-aktig, mener Siri. 

Det "norske"

- Hva er egentlig dette norske vi alle snakker om?

- Den norske naturen kanskje, eller det norske uttrykket; både vilt og vakkert på en gang, sier Siri.

- Utfordringen i dette korte stykket har vært å få det sammen. Melodien øverst i høyre hånden må være sterk nok i forhold til bassen, rytmen, pulsen som ligger i venstre hånden. Rytmen er også veldig norsk. Tung lett tung lett . Gammaldans og Ola Nordmann.

Imiterte folkemusikken

Museumskonsulent Eilif Løtvedt ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen skriver dette om "Folkevise", Lyriske stykker, op.38, nr. 2

"Mange har trodd at Edvard Grieg brukte original norsk folkemusikk i de lyriske stykkene som har titler fra norsk folkemusikk, f.eks. "Folkevise", "Gangar", "Springdans" og "Halling". Det stemmer ikke.  Grieg laget som oftest egen musikk der han imiterte de norske folkevisene og slåttemusikken.  "Folkevise" er en slik imitasjon. 

Denne enkle komposisjonen har både folkevise- og springarpreg i seg. Rytmen i det melodiske materialet nærmer seg springdansen, men tonearten (e-moll) minner mer om en innadvendt folkevise.

Komponist og Grieg-biograf  David Monrad Johansen har skrevet dette om "Folkevise":

” ”Folkevisen” er kraftig og karakterfull, men eier ikke den harmoniske charme som Grieg pleier å fremtrylle nettopp i behandlingen av et slikt sujett.”

Men like fullt er den ekte norsk og ekte Griegsk.

 

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters