Fikk demensdiagnose da hun var 38 år

Den nyutdannede regissøren Ragnhild Nøst Bergem har laget film om yngre med demenssykdommer.

Ragnild Nøst Bergem har laget film om yngre med demens. Hun har fulgt tre personer under 65- år med diagnosen.

Ragnhild Nøst Bergem har laget film om yngre med demens. I videoen over kan du se klipp fra filmen.

– Hva skjer når minnene forsvinner?

Det spørsmålet ønsket regissør Ragnhild Nøst Bergem å finne svar på. Hun har fulgt tre personer under 65 år som lider av demens. Filmen viser deres hverdag, og skildrer både gode og vanskelige øyeblikk.

Ragnild Nøst Bergem

Filmskaper Ragnhild Nøst Bergem har laget film om yngre med demens.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Dokumentaren følger blant annet Siri som var 38 år da hun fikk diagnosen. Jeg jobbet tidligere på avdelingen som Siri bor på, og ble veldig berørt av hennes historie.

Siri jobbet som lærer da hun ble rammet av sykdommen.

– Hun var midt i livet, gift med barn og hadde full jobb.

En varm film

Siris ektemann, Halvor Løkken, roser Bergem for sin tilnærming til de tre som følges, og til de pårørende.

– De tre personene som blir portrettert er ikke i stand til å ivareta sin egen verdighet lenger. Da er det viktig at de som nærmer seg dem, spesielt i et prosjekt som dette, gjør det med respekt. Det synes jeg Ragnhild har klart.

Husker du meg?

Siri og Halvor Løkken i dokumentarfilmen Husker du meg?

Foto: Ragnhild Nøst Bergem

For Halvor har det vært tøft å la seg portrettere. Han synes det er viktig at denne pasientgruppen vises.

– Det har vært tøft, men Ragnhild har klart å lage en varm film om et sårt og vanskelig tema.

Allerede i 2015 ble historien om Halvor og Siri skrevet om i lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen.

Festivalkoordinator Kaia Høidal i den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok, sier Ragnilds film er sterk. Av de 14 norske filmene som skal vises i år, er to av disse studentproduksjoner. En av disse er Bergems dokumentar.

Kaia Høidal

Festivalkoordinator for Eurodok, Kaia Høidal.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

– Det er et tema som er veldig ukjent for mange. Jeg tror jeg kan snakke for programkomiteen og si at den rørte oss veldig.

Blir engstelige

Seniorforsker og spesialist i eldrepsykologi i Aldring og helse, Per Kristian Haugen, sier det ikke er gjennomført gode undersøkelser om yngre med demens i Norge. Utenlandske undersøkelser antyder at det kan være om lag 5000 personer i Norge som har demens og er under 65 år.

Per kristian

Seniorforsker og spesialist i eldrepsykologi i Aldring og helse, Per Kristian Haugen.

Foto: Martin Lundsvoll


– Det tar ofte lang tid før en diagnose blir stilt hos yngre med demens, og det er store mørketall.

Den mest kjente demenssykdommen, Alzheimers, forekommer ikke så ofte hos yngre. Haugen trekker frem at frontotemporal demens, som i større grad påvirker væremåte og personlighet, er langt vanligere blant yngre enn eldre.

– Mange som er i en begynnerfase av demens, vil bli lei seg og få symptomer på depresjon. Mange vil også være engstelige.

Ingen kur

Peter Bekkhus-Wetterberg

Lege Peter Bekkhus-Wetterberg ved Hukommelsesklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Privat

Lege Peter Bekkhus-Wetterberg ved Hukommelsesklinikken ved Oslo universitetssykehus, sier de opplever personer mellom 35-40 år som får demens. Han forklarer at de ikke vet årsaken til demens, og at det ikke finnes en kur for sykdommen.

– Det finnes mange forskjellige hjernesykdommer som kan føre til at man får demens, men de har til felles at de skader hjerneceller. Det finnes medikamenter som kan lindre symptomene.

Kulturstrøm

 • «Ringeren i Notre Dame» nr. 1

  Victor Hugos berømte roman fra 1831 topper bestselgerlistene i Frankrike etter brannen i katedralen. Hele fire versjoner av boken er å finne på blant topp ti: I tillegg til forlaget Livre de Poches utgave på førsteplassen, er romanen også å finne som nummer tre, fire og ti, ifølge The Bookseller. Det skriver Bok365.

  Illustration av Ringeren i Notre-Dame de Paris (1881)
  Foto: Luc-Olivier Merson / Wikimedia Commons
 • Dave Grohl + Brandi Carlile på gata

  De to spilte låter av Foo Fighters og Beatles da Carlile fikk lyst å dra innom sitt gamle sted i Seattle som gatemusikant. Det 20 minutter lange settet ble streamet på Facebooksiden hennes. Nå kan du se seansen på NME.

 • Kunne Stonehenge bli bygget slik?

  Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har eksperimentert med gigantiske betong-strukturer på opptil 25 tonn som kan flyttes for hånd. Muligens var det kunnskap om balanse som gjorde at oldtidens ingeniører kunne reise gigantiske Stonehenge og steinstøttene på Påskeøya lenge før kranene ble oppfunnet, skriver Gizmodo.