Hopp til innhold

Sir Christopher Lee er død

Den britiske skuespilleren ble 93 år gammel.

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene

Briten Christopher Lee er kanskje mest kjent for rollen som Saruman i «Ringenes Herre».

Foto: SF Norge

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal skuespilleren ha blitt lagt inn på sykehus med hjerteproblemer. Lee døde på søndag, men konen har ønsket å informere familien før hun informerte pressen. De to var gift i over 50 år.

Lee debuterte som skuespiller i 1947 og fikk sitt store gjennombrudd i filmen «Dracula» fra 1958, en rolle han gjentok i åtte filmer.

Han har også spilt Saruman i «Ringenes Herre»-trilogien, skurk i Bond-filmen «Mannen med den gylne pistol» og i to «Star Wars»-filmer.

Lee spilte i over 200 filmer og TV-serier, ofte som skurk heller enn helt. NTB intervjuet ham i 2002. Da uttalte han:

– Er man fra den mørke siden, får man en større skala å spille på.

Møtte Tolkien

Han var opptatt av «Ringenes Herre»-universet lenge før han fikk spille i filmatiseringen av bøkene, og var en av de få involverte i innspillingen som faktisk hadde møtt trilogiens forfatter J.R.R. Tolkien.

– Jeg møtte professor Tolkien på stampuben «The Eagle & The Child» på slutten av femtitallet. For meg var det som for en katolikk å møte Paven. Jeg lurte på om jeg skulle knele, fortalte han NTB.

Langt filmliv

– Å lage filmer har ikke bare vært en jobb, det har vært mitt liv, sa Lee i et intervju i 2013.

Sir Christopher Lee ble i 2009 adlet av prins Charles for sin skuespillerkarriere.

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene
Foto: SF Norge

Heavy metal

Lee var også musiker, og sto bak en rekke heavy-metal-album. I 2013 nådde hans låt «Jingle Hell» Billboard-listen, som den eldste artist noensinne.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.