Sir Christopher Lee er død

Den britiske skuespilleren ble 93 år gammel.

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene

Briten Christopher Lee er kanskje mest kjent for rollen som Saruman i «Ringenes Herre».

Foto: SF Norge

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal skuespilleren ha blitt lagt inn på sykehus med hjerteproblemer. Lee døde på søndag, men konen har ønsket å informere familien før hun informerte pressen. De to var gift i over 50 år.

Lee debuterte som skuespiller i 1947 og fikk sitt store gjennombrudd i filmen «Dracula» fra 1958, en rolle han gjentok i åtte filmer.

Han har også spilt Saruman i «Ringenes Herre»-trilogien, skurk i Bond-filmen «Mannen med den gylne pistol» og i to «Star Wars»-filmer.

Lee spilte i over 200 filmer og TV-serier, ofte som skurk heller enn helt. NTB intervjuet ham i 2002. Da uttalte han:

– Er man fra den mørke siden, får man en større skala å spille på.

Møtte Tolkien

Han var opptatt av «Ringenes Herre»-universet lenge før han fikk spille i filmatiseringen av bøkene, og var en av de få involverte i innspillingen som faktisk hadde møtt trilogiens forfatter J.R.R. Tolkien.

– Jeg møtte professor Tolkien på stampuben «The Eagle & The Child» på slutten av femtitallet. For meg var det som for en katolikk å møte Paven. Jeg lurte på om jeg skulle knele, fortalte han NTB.

Langt filmliv

– Å lage filmer har ikke bare vært en jobb, det har vært mitt liv, sa Lee i et intervju i 2013.

Sir Christopher Lee ble i 2009 adlet av prins Charles for sin skuespillerkarriere.

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene
Foto: SF Norge

Heavy metal

Lee var også musiker, og sto bak en rekke heavy-metal-album. I 2013 nådde hans låt «Jingle Hell» Billboard-listen, som den eldste artist noensinne.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.