Hopp til innhold

Simen Andre Nerleir: Fleksnes Fataliteter

Simen er 11 år og kommer fra Korgen i Nordland. Han skal opp i emnet Fleksnes, og grunnen til at han kan så mye om Fleksnes er fordi stefaren Hallvard introduserte ham for denne artige karakteren.

Simen og fagdommeren
Foto: NRK

Simen er 11 år og kommer fra Korgen i Nordland. Han skal opp i emnet Fleksnes, og det var det Stefaren Hallvard som introduserte ham for denne artige karakteren. Simen ble hekta på Fleksnes i 2002 eller 2003 da han så den siste Fleksnesepisoden som ble spilt inn, nemlig jubileumsepisoden ”Himmelen kan vente”. Da var han ikke gamle gutten. Når han ikke sitter inne foran tven og ler av Fleksnes liker Simen å sykle rundt omkring i Korgen. På vinteren leker han ute i snøen eller ser gamle filmer som for eksempel Olsenbanden.

Om fagdommeren

Yngve Kvistad er opprinnelig fra Inderøy i Nord-Trøndelag, men bor nå i Oslo hvor han er debattredaktør og teaterkritiker i VG. Han er også forfatter og redaktør av flere bøker, blant annet om kulturhistorie og en lærebok i revy, som er et beslektet tema med det kandidaten skal opp i. Han har utdannelse innen musikk, teater og media fra USA.

Kvistad kan trygt kalles lesehest. Har et avhengighetsforhold til bøker og aviser – og til teatret i tillegg til at han er veteranbilentusiast.Han er innehaver av en 1966 Ford Mustang Cabriolet som trenger mye kjærlighet og godt stell.

Om emne

Marve Fleksnes var hovedfiguren i en norsk situasjonskomedie som gikk på NRK fra 1972 til 2002.

Serien het «Fleksnes Fataliteter» – og slår vi opp i ordbøkene vil vi se at ordet fatalitet kan bety «en ulykkelig skjebne», – «en ubehagelig hendelse», eller rett og slett «et uhell».

For Marve er det vi kaller en antihelt. Han er egenrådig, påståelig og såkalt sosialt uintelligent. Men han vil jo så gjerne!

Det er likevel ikke så enkelt bestandig for Marve, for uhellene – fatalitetene – står i kø. De aller fleste har han nok skyld i selv, men skjebnen spiller ham også mange puss.

Marve oppfattes som en urnorsk skikkelse, men serien bygger på et oversatt manuskript. Opprinnelig skulle serien kun ha et fåtall episoder, men denne situasjonskomedien ble så umåtelig populær, at den ble utvidet med stadig nye historier. Suksessen omfattet også våre naboland Sverige og Danmark, hvor rollefiguren Marve Fleksnes ble regnet som en av tidenes mest kjente nordmenn.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober