Silje Nergaard - Unclouded

Rørende og herlig uklassifiserbar musikk. Silje Nergaard er ute med sin plate nr 13 etter suksessdebuten Tell me where you’re going i 1990.

Silje Nergaard
Foto: Columbia

CD-anm: Silje Nergaard -

Silje Nergaard imponerer igjen. Som den selvfølgeligste ting i verden omgir hun seg nå med jazzens norske og internasjonale toppmusikere og får dem alle til lojalt å underordne seg hennes uslåelige ide: Å lage trivelig, groovy og tenksom musikk sammen.

Egne låter

Lavmælt og totalt ujålete byr Silje på sitt elegant selvkomponerte repertoar. Og det er musikk som både harmonisk og formmessig åpenbart utfordrer verdens mest erfarne ører – aldri har vi for eksempel hørt Nils Petter Molværs trompet sårere og mer forsiktig lyttende.

Toppgitarister

Den gamle Miles Davis-gitarist John Scofield byr for sin del på en av sine hippeste soloer noensinne - over Silje Nergaards akkorder. Ellers er både Sveriges stjernegitarist Jojje Wadenius, vårt eget bluesråskinn Knut Reiersrud og flere andre gitarister med på moroa – for Unclouded er dedisert til Silje Nergaards gitarspillende far som sørget for hennes barndoms soundtrack.

Sterke tekster

Neste generasjon er også rørende til stede når Silje byr på en lærebok i morsrollen. Let her know I see her but never try to be her, synger Silje. Det er skotsk-norske Mike McGurk som med sine tenksomme tekster løfter plata til unorske høyder. Det handler om lengsler etter noe som var eller gikk tapt eller aldri ble, men også om rasisme, selvforakt, maktkamp og oppbrudd. CD-heftet er en leseverdig diktsamling i seg selv, og Silje faller faktisk litt gjennom når hun byr på platas eneste norske tekst. Som låtskriverteam er Silje Nergaard og Mike McGurk i toppklasse. Derfor opplever jeg de to ikke-originale sangene som fremmedelementer, og i Jimmy Webb-låta The Moon’s A Harsh Mistress blir ekkoet av Radka Toneff-versjonen for sterkt til at den forsvarer sin plass.

Scat

Musikalsk er plata Unclouded herlig uklassifiserbar, og vil funke like bra på ungjentas mp3-spiller som på jazzradioens spilleliste. Det siste sørger blant andre saksofonist og scatvokalist John Pål Inderberg for. Anbefales.

 • Silje Nergaard - Unclouded
  Foto: Columbia
  Silje Nergaard, vokal og komposisjoner
 • Nils Petter Molvær, trompet
 • John Pål Inderberg, sax og vokal
 • John Scofield, Jojje Wadenius, Knut Reiersrud, Nils Einar Vinjor, Halgrim Bratberg og Håvar Bendiksen, gitarer

Kulturstrøm

 • Rapper dømt i Kristiansand tingrett

  Rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, kjent som Kamelen, er dømt til å betale 8.000 kroner i bot for å ha ropt «fuck the police» under en konsert i Kristiansand. Dommen falt onsdag i Kristiansand tingrett. Han må også betale 2000 kr i saksomkostninger.