Hopp til innhold

Silje Nergaard - Unclouded

Rørende og herlig uklassifiserbar musikk. Silje Nergaard er ute med sin plate nr 13 etter suksessdebuten Tell me where you’re going i 1990.

Silje Nergaard
Foto: Columbia

CD-anm: Silje Nergaard -

Silje Nergaard imponerer igjen. Som den selvfølgeligste ting i verden omgir hun seg nå med jazzens norske og internasjonale toppmusikere og får dem alle til lojalt å underordne seg hennes uslåelige ide: Å lage trivelig, groovy og tenksom musikk sammen.

Egne låter

Lavmælt og totalt ujålete byr Silje på sitt elegant selvkomponerte repertoar. Og det er musikk som både harmonisk og formmessig åpenbart utfordrer verdens mest erfarne ører – aldri har vi for eksempel hørt Nils Petter Molværs trompet sårere og mer forsiktig lyttende.

Toppgitarister

Den gamle Miles Davis-gitarist John Scofield byr for sin del på en av sine hippeste soloer noensinne - over Silje Nergaards akkorder. Ellers er både Sveriges stjernegitarist Jojje Wadenius, vårt eget bluesråskinn Knut Reiersrud og flere andre gitarister med på moroa – for Unclouded er dedisert til Silje Nergaards gitarspillende far som sørget for hennes barndoms soundtrack.

Sterke tekster

Neste generasjon er også rørende til stede når Silje byr på en lærebok i morsrollen. Let her know I see her but never try to be her, synger Silje. Det er skotsk-norske Mike McGurk som med sine tenksomme tekster løfter plata til unorske høyder. Det handler om lengsler etter noe som var eller gikk tapt eller aldri ble, men også om rasisme, selvforakt, maktkamp og oppbrudd. CD-heftet er en leseverdig diktsamling i seg selv, og Silje faller faktisk litt gjennom når hun byr på platas eneste norske tekst. Som låtskriverteam er Silje Nergaard og Mike McGurk i toppklasse. Derfor opplever jeg de to ikke-originale sangene som fremmedelementer, og i Jimmy Webb-låta The Moon’s A Harsh Mistress blir ekkoet av Radka Toneff-versjonen for sterkt til at den forsvarer sin plass.

Scat

Musikalsk er plata Unclouded herlig uklassifiserbar, og vil funke like bra på ungjentas mp3-spiller som på jazzradioens spilleliste. Det siste sørger blant andre saksofonist og scatvokalist John Pål Inderberg for. Anbefales.

  • Silje Nergaard - Unclouded
    Foto: Columbia
    Silje Nergaard, vokal og komposisjoner
  • Nils Petter Molvær, trompet
  • John Pål Inderberg, sax og vokal
  • John Scofield, Jojje Wadenius, Knut Reiersrud, Nils Einar Vinjor, Halgrim Bratberg og Håvar Bendiksen, gitarer

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh