Sikkert som banken

En nagende uro pakket inn i sang, lek og tilsynelatende hyggelige finansmennesker preger «BANK». Teaterstykket spilles i NOKAS-bygget i Stavanger.

Rogaland teater har tatt med seg Elfriede Jelinek og rykket inn i NOKAS-bygningen på Domkirkeplassen i Stavanger.

Åstedet for et av norgeshistoriens største ran danner kanskje i publikums hoder en ramme for forestillingen, men er på ingen måte del av den.

Anmeldelsen Karen Frøsland Nystøyl

Her handler det om finansverdenens kynisme og folks flests tafatthet.

Jelineks prosa

Jelineks stykke «Kjøpmannens kontrakt» fra 2009 er brukt som utgangspunkt for regissør Jonas Corell Petersens stykke «BANK».

Jelineks tekst legger alle muligheter åpne for regissøren: «Kjøpmannens kontrakt» er 90 sider med prosa, og ikke skrevet i vanlig dramatisk form.

Hos Jelinek er det språket som er hovedperson, karakterene har lite individpreg. Altså står regissøren svært fritt til å velge hvordan oppgaven skal løses.

Spiselig finans

Også hos Jonas Corell Petersen er språket viktig. Men han velger å pakke det inn i sang, lek og et ovenfra-og-ned-aktig språk.

Som de forklarer det for publikum: Pengene dine har det bedre hos oss. De er på ferie på øya vår! Vi passer på dem for deg (og du får dem aldri tilbake!).

De som forteller dette er fem karakterer i grå kontorklær. Fem anonyme personer som gir seg ut for å være dem man trygt kan legge sin skjebne i hendene på. Som snakker til publikum som om de skulle belære et barn. Men hyggelig, alltid hyggelig.

Corell Petersens prosjekt er spiselig finans – tilsynelatende. Men uroen er der.

Forvirring

«BANK» er lavbudsjetteater. Publikum geleides av en vekter inn i kjelleren i NOKAS-bygget, deretter opp i første etasje, videre oppover trappene, og ender til sist opp i et møterom i femte etasje med utsikt over Stavanger by.

Det er en slags guidet tur der forvalterne utleverer seg selv – eller gjør de? «BANK» forvirrer, og kanskje er det en god forvirring. Stykket slutter nemlig idet man som publikummer får en fornemmelse av å ha en viss forståelse av forestillingen.

Den kunne med fordel ha vært lenger – og kanskje tydeligere.

Blir man hundset med?

Jelineks stykke er også spilt på Dramaten i Stockholm i høst. En av de svenske teaterkritikerne som så den oppsetningen, skrev: «Att läsa eller se en jelinektext är att bli hundsat med».

Blir man hundset med på Rogaland teater? Tja. Man blir heller umyndiggjort, fordummet, latterliggjort på en måte som er så snill, banal og spiselig at man knapt merker det.

Stemningen er hyggelig – men får man med seg hva skuespillerne sier, er det ganske så råttent. Men hva gjør vel det når alt man trenger er et par triks for å føle seg vel? Det meste kan pakkes inn i det papiret.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Galleri sier nei til donasjon

  National Portrait Gallery i London blir det første kunstgalleriet til å avslå en donasjon på 1 million pund fra den amerikanske Sackler-familien, melder The Guardian. Årsaken er at familiens farmasøytiske selskap Purdue Pharma LP lager den smertestillende medisinen OxyContin, som er svært avhengighetsskapende. USA står overfor en nasjonal narkotikaepidemi, der opioider i smertestillende midler spiller en stor rolle, som Aftenposten har skrevet om.

 • Disney kjøper Fox

  Disney overtar i dag formelt Rupert Murdochs 21st Century Fox etter en historisk avtale verdt 71 milliarder dollar, melder NTB/AP. Oppkjøpet kan forandre underholdningsindustrien i USA. Disney baner nå vei for sin nye strømmetjeneste Disney Plus. Selskapet vil konkurrere med Amazon og Netflix om titterne. Fox gjenstår da av Fox News, Fox Sports og Fox' kringkastingsnettverk.

  Film Fox Disney
  Foto: Richard Drew / AP
 • Konvensjonell og sympatisk

  Tuva Novotny følger opp suksessen med «Blindsone» i sin nye film om en husmor som kastes ut av sin tradisjonelle tilværelse i en alder av 60. En glede å se Pernilla August forsvinne inn i rollen som Britt-Marie, skriver Birger Vestmo og gir terningkast fire. Anmeldelsen av «Britt-Marie var her».

  Pernille August og Peter Haber fra filmen «Britt-Marie var her»
  Foto: josef persson / josef persson