Hopp til innhold

Sikkert som banken

En nagende uro pakket inn i sang, lek og tilsynelatende hyggelige finansmennesker preger «BANK». Teaterstykket spilles i NOKAS-bygget i Stavanger.

Rogaland teater har tatt med seg Elfriede Jelinek og rykket inn i NOKAS-bygningen på Domkirkeplassen i Stavanger.

Åstedet for et av norgeshistoriens største ran danner kanskje i publikums hoder en ramme for forestillingen, men er på ingen måte del av den.

Anmeldelsen Karen Frøsland Nystøyl

Her handler det om finansverdenens kynisme og folks flests tafatthet.

Jelineks prosa

Jelineks stykke «Kjøpmannens kontrakt» fra 2009 er brukt som utgangspunkt for regissør Jonas Corell Petersens stykke «BANK».

Jelineks tekst legger alle muligheter åpne for regissøren: «Kjøpmannens kontrakt» er 90 sider med prosa, og ikke skrevet i vanlig dramatisk form.

Hos Jelinek er det språket som er hovedperson, karakterene har lite individpreg. Altså står regissøren svært fritt til å velge hvordan oppgaven skal løses.

Spiselig finans

Også hos Jonas Corell Petersen er språket viktig. Men han velger å pakke det inn i sang, lek og et ovenfra-og-ned-aktig språk.

Som de forklarer det for publikum: Pengene dine har det bedre hos oss. De er på ferie på øya vår! Vi passer på dem for deg (og du får dem aldri tilbake!).

De som forteller dette er fem karakterer i grå kontorklær. Fem anonyme personer som gir seg ut for å være dem man trygt kan legge sin skjebne i hendene på. Som snakker til publikum som om de skulle belære et barn. Men hyggelig, alltid hyggelig.

Corell Petersens prosjekt er spiselig finans – tilsynelatende. Men uroen er der.

Forvirring

«BANK» er lavbudsjetteater. Publikum geleides av en vekter inn i kjelleren i NOKAS-bygget, deretter opp i første etasje, videre oppover trappene, og ender til sist opp i et møterom i femte etasje med utsikt over Stavanger by.

Det er en slags guidet tur der forvalterne utleverer seg selv – eller gjør de? «BANK» forvirrer, og kanskje er det en god forvirring. Stykket slutter nemlig idet man som publikummer får en fornemmelse av å ha en viss forståelse av forestillingen.

Den kunne med fordel ha vært lenger – og kanskje tydeligere.

Blir man hundset med?

Jelineks stykke er også spilt på Dramaten i Stockholm i høst. En av de svenske teaterkritikerne som så den oppsetningen, skrev: «Att läsa eller se en jelinektext är att bli hundsat med».

Blir man hundset med på Rogaland teater? Tja. Man blir heller umyndiggjort, fordummet, latterliggjort på en måte som er så snill, banal og spiselig at man knapt merker det.

Stemningen er hyggelig – men får man med seg hva skuespillerne sier, er det ganske så råttent. Men hva gjør vel det når alt man trenger er et par triks for å føle seg vel? Det meste kan pakkes inn i det papiret.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh