Hopp til innhold

Huitfeldt sier nei til offentlig kor

200.000 nordmenn synger i kor. Nå vil KrF ha et profesjonelt, offentlig kor i Oslo. Men regjeringen sier nei.

Video KrF vil ha offentlig profesjonelt kor

VIDEO: Det Norske Solistkor er det nærmeste vi i dag kommer et offentlig profesjonelt kor. KrF vil nå bevilge 25 millioner kroner til et statlig drevet profesjonelt kor. Kulturministeren sier nei. Se Dagsrevyens reportasje. Intervjuobjekter dirigentstudentene Liv Marie Hofseth og Martin Olsen, samt KrFs Dagrun Eriksen og statsråd Huitfeldt.

– På samme måte som i idretten trenger korbevegelsen spydspisser som drar bredden. Derfor må vi få til et spydspisskor, et kringkastingskor, i Oslo. Det ville løftet hele bevegelsen, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

200.000 nordmenn synger i dag i kor. Store deler av dette er dugnadsbasert. Korbevegelsen er over kulturbudsjettet for 2012 bevilget 12-15 millioner kroner.

Det mener Kristelig Folkeparti er langt fra nok.

50 millioner til kor

I sitt alternative statsbudsjett har KrF bevilget 50 millioner kroner ekstra til korbevegelsen. Halvparten er satt av til å etablere et profesjonelt kor.

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen er nestleder i Kristelig Folkeparti, og vil ha et profesjonelt kor i Oslo.

Foto: NRK
Kulturminister Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) tror ikke et profesjonelt kor i Oslo vil gi mer korsang i distriktene.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Partiet vil også firedoble bevilgningene til landets kor fram til 2014.

– Samtidig som vi får på plass et proft kor i Oslo styrker vi korene vi allerede har, og styrker kompetansen til dirigentene og får etablert nye kor i hele landet, sier Dagrun Eriksen.

– Men er ikke dugnadstradisjonen en fin tradisjon?

– Hvis korene skal overleve i en ny og travel tid trenger vi å tenke nytt. Ved å gi dirigentkompetanse til korene ute i landet vil de bli profesjonalisert og ikke bare ildsjelbasert, sier nestlederen.

Sier nei til offentlig kor

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) er skeptisk til KrFs forslag om ett offentlig, profesjonelt kor.

– Jeg vil heller satse på profesjonelle kor rundt om i landet, med profesjonelle sangere som i tillegg dirigerer lokale kor. Et statlig kor i Oslo gir ikke nødvendigvis mer korsang rundt i det ganske land, sier hun.

Statsrådet er generelt overrasket over KrFs utspill om mer penger til kor.

– Vi har økt støtten fra 20 til 80 millioner etter vi tok over fra KrF i 2005. Da de bestemte brukte de mye mindre, sier hun.

– Også er jeg overrasket over hvor KrF vil ta pengene fra, nemlig fra film, kunst og samisk kultur. Vi har fått til denne firedoblingen på grunn av kulturløftet, som KrF var imot, fortsetter Huitfeldt.

Dagrun Eriksen lover at hun snart vil ta opp saken i Stortingets spørretime.

– Jeg håper Huitfeldt våger å se på korbevegelsen som noe annet enn en særinteresse for KrF, sier nestlederen i Kristelig Folkeparti.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober