Hopp til innhold

Inviterer til fest

På sin hest av folkelig sjarm og partyfaktor rir bandet Sie Gubba over landet – med nytt album i bagasjen.

Sie Gubba frir med sin folkelige musikk, og albumet «Hemafrå».

Sie Gubba frir med sin folkelige musikk, og albumet «Hemafrå». Bandet består av (fra venstre): Ola Dragmyrhaug (trekkspill/gitar), Petter Øien (vokal / gitar), Magne Almås (gitar), Hans Skogås (bass), Ingar Engan (fele) og Tommy Folstadli (trommer).

Foto: WAD Danielsen / Handout

Sie Gubba: «Hemafrå»

Sie Gubba sitt nye album heter «Hemafrå».

Foto: Albumcover
Sie Gubba Cover

Sie Gubba ga i 2008 ut konsertplata «Sånn e livet».

Foto: Idar Sandbu

Sie Gubba har i mange år spilt for fulle hus over hele landet. Likevel har de vært en godt skjult hemmelighet for alle som ikke er orientert innenfor den folkelige dansebandsjangeren.

Men nå ser det ut til at bandet, som teller seks medlemmer, har fått det gjennombruddet de har jobbet for i ti år. Det nye albumet «Hemafrå» har fått gode kritikker og til sommeren venter nærmere 50 spillejobber.

– Da vi slapp ei plate i 2006, følte vi oss kanskje litt oversett av mediene. Derfor er det veldig moro at blant annet VG har viet det nye albumet bra med spalteplass, og attpåtil gitt det gode skussmål, sier vokalist Petter Øien til NTB.

Sammen med Magne Almås spiller han også gitar og er låtskriver i Sie Gubba.

Skikkelig fæst

Oppturen startet i januar 2008, da bandet slapp jubileumsplata «Live – Sånn e livet». De ble Spellemannpris-nominert og albumet solgte til gull. Platesalget fortsatte med stø kurs mot 30.000 – og albumet lå 20 uker på VG-Lista. På sommerturneen satte Sie Gubba flere publikumsrekorder.

Den buldrende suksessen ga blod på tann: Det ble bestemt at ei ny plate skulle på banen ganske kjapt. Heldigvis hadde gutta allerede et knippe nye låter klare, men mye måtte delvis improviserer fram i løpet av en snau måned.

Men album ble det; et album om å savne hjemplassen, om nostalgi knyttet til en gammel låve, om bønder som lager sprit på potet og om vintermørke i grisgrendte strøk.

- Ekskluderer ingen

Men det handler også om fest, dans, moro, flørt og lengsel.

– Jeg tror folk liker oss fordi vi synger om ting vanlige folk kan relatere til. Vi ekskluderer ingen, selv om vi kanskje har noen referanser til hjemplassen Ålen nord for Røros, og Trøndelag, sier Magne Almås.

For om de spiller mest opp til dans på bygda, så har de også fått høre at liveskiva har fungert godt som vorspielalbum i byen.

31. januar inntar de også scenen på Rockefeller i Oslo.

– Vi håper både urbane byfolk og bønder i byen, langt Hemafrå, vil trekke inn i varmen for å oppleve skikkelig fæst, smiler Øien.

Fuzzgitar og gammeldans

Godt synes gutta også det er at mediene og folk flest synes å ha blitt litt mindre opptatt av musikalsk båssetting.

– For noen vil vi nok alltid avskrives som et danseband. Men lytter du på albumet vårt, vil du høre at det ikke er svenskpop vi driver med. Vi mikser alt fra gammeldans, country og powerballader. Vi kommer fra ulike musikalske stilarter, og bruker alt vi har lært, sier Øien. Og forteller at fuzzgitar, fiolin og tekster på dialekt er en oppskrift som fungerer for Sie Gubba.

– Vi er fostret opp på folkelig trønderrock, noe albumet bærer preg av, mener han videre. Og viser til forbilder som Åge Aleksandersen, D.D.E., Hans Rotmo og Hellbillies.

– Dette er jo noen av de aller mest populære og folkelige artistene vi har, folk vi er stolte av å bli sammenlignet med, slår Øien videre fast.

Frir til «Hvermannsen»

Men misforstå ikke. Dette er ikke gutter som blir sure dersom folk omtaler dem som et danseband.

– Folk danser jo på konsertene våre. Vi går alltid inn for å skape fest og vektlegger showdelen på konsertene våre. Det er jo det som er gøy, slår Almås fast.

– Så det hender ikke at dere kunne ønske dere et mer lydhørt og neddempet publikum?

– Ikke snakk om. Fæst e bæst, kvitterer Almås bestemt.

– Hvem er den typiske publikummeren på konsertene deres, Øien?

– «Hvermannsen». I alderen 18-80 år.

– 80?

– Jepp. På en konsert med oss i Levanger, dukket det opp ei lita dame på 82 år. Hun sto på fremste rekke, og vi var litt bekymra for henne. Men hun så ut til å kose seg like mye som de andre 2.000 publikummerne, smiler Øien.

Kulturstrøm

  • TMZ: Ronnie Turner er død

    Tina Turners son Ronnie Turner er død, ifølge TMZ. Han blei 62 år gammal. Det er førebels ikkje kjent kva han døydde av. Men den amerikanske nettstaden skriv at Ronnie Turner har hatt fleire helseplager dei seinare åra.