NRK Meny
Normal

Sidsel Wold forlater Iran

I dag forlater NRKs korrespondent Iran ettersom visumet hennes går ut.

Sidsel Wold
Foto: NRK

Wold er den siste norske journalisten som forlater landet etter presidentvalget 12. juni hvor den sittende presidenten ble gjenvalgt.

Samtidig møter britisk og amerikansk presse stadig mer trøbbel i sitt forsøk på å rapportere fra Iran.

Arresterte journalister

I helgen fikk BBCs korrespondent, Jon Leyne, beskjed om å forlate landet innen 24 timer .

Ifølge Wold er også en journalist fra Newsweek blitt arresterert. Hun har imidlertid ikke oversikt over hvor mange iranske journalister som er blitt arrestert.

- Det er mange iranske journalister som jeg tror er blitt arrestert, men som jeg ikke har oversikt over fordi det er vanskelig å få korrekt informasjon, sier Wold.

Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser sitter til sammen 33 iranske journalister og bloggere i iranske fengsler.

LES: - Journalister i livsfare

BBCs korrespondent, Jon Leyne, i Teheran i mai 2009

BBCs korresponden, Jon Leyne, i Teheran tidligere i år.

Foto: Vahid Salemi / AP

- Har pisket opp stemningen

Wold forteller at britiske og amerikanske journalister beskyldes for situasjonen i Iran. Dagen etter valget ble sittende president Mahmoud Ahmadinejad utropt til valgets vinner, hvilket førte til store protestaksjoner i hovedstaden Teheran.

- Den iranske utenriksministeren Mottaki har selv gått ut og sagt at det er britiske journalister, og særlig BBC og amerikanske Voice of America, som har pisket opp stemningen, som har resultert i de voldsomme opptøyene og raseriet mot valgresultatet.

En talsmann for utenriksdepartementet sier ifølge Wold at det er strengt forbudt for iranere å ha kontakt med britisk og amerikansk presse. Forbudet gjelder også kontakt gjennom e-post og telefon.

- Et brudd på forbudet blir sett på som å utføre fiendtlige handlinger mot den iranske nasjonen, forteller Wold.

Reiser hjem

Sidsel Wold har vært i Iran siden før valget 12. juni, og reiser hjem i løpet av dagen i dag. Hun har vært eneste norske journalist i Iran de siste dagene. Andre norske journalister som har dekket valget, er allerede reist hjem i tur og orden når deres visa utløp.

Ifølge Wold forlot også flere franske journalister Iran søndag, mens en kollega fra amerikanske CBS vil forlate landet tirsdag.

Tilhengere av Mousavi demonstrerer i Teheran.

Tilhengere av Mousavi demonstrerer i Teheran etter at det er blitt kjent at den sittende presidenten vant valget.

Foto: DAMIR SAGOLJ / REUTERS

Arbeidsforholdene etter valget har vært vanskelige. Tirsdag forrige uke fikk utenlandske journalister i Iran beskjed om at pressekortene deres var ugyldige og at de burde forlate landet så fort som mulig.

LES: Journalister er bedt om å reise ut

En tjenestemann i kulturdepartementet sa den gang til nyhetsbyrået Reuters at ingen journalister hadde tillatelse til å dekke, filme eller ta bilder ute i byen.

Ifølge Wold ble journalistene truet med bank eller i verste fall fengsel hvis de åpenlyst rapporterer fra demonstrasjoner eller intervjuer folk på gata.

Mens Aftenpostens reporter, Jørgen Lohne, og hans sjåfør opplevde å bli arrestert da de oppsøkte hovedkvarteret til den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi, ble VGs journalist Per Olav Ødegaard og fotograf Helge Mikalsen banket opp av iransk politi.

LES: - Får ikke intervjue folk

Uten båndopptaker og kamera

Wold har kunnet bevege seg ut på gatene, men tar sine forholdsregler. Hun kler seg aldri i grønt, som tilhengerne til Mousavi har gjort til sin farge. Også svart sees på som en demonstrasjonsfarge i Iran i disse dager.

I tillegg til solbriller, bruker hun alltid joggesko for å kunne løpe fort, hvilket ifølge henne selv har vært nyttig mange ganger.

Videre har hun ikke med seg båndopptaker eller kamera. Hun sier hun merker veldig godt at folk ikke har lyst til å snakke med utlendingene lenger.

- Før vi fikk forbud mot å rapportere, var det mange som ville hjelpe og snakke med oss, men nå er det helt annerledes.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix