Da Skavlan ble vendt ryggen til

LONDON (NRK): Å kunne se den du intervjuer inn i øynene, er gjerne en fordel for en programleder. Men da Fredrik Skavlan skulle ha pop- og jazzsangerinnen Sia Furler med i programmet, måtte han finne seg å se henne inn i …. bakhodet.

sia

VIL IKKE VÆRE KJENDIS: Sia Furler står bak flere hitlåter, men vil ikke bli gjenkjent på gata.

Vi befinner oss i ITV-studioene på South Bank i London, og er godt over halvveis i innspillingen av denne ukens Skavlan.

Han har intervjuet ferdig Lena Dunham fra TV-serien «Girls», og sitter sammen med programleder James May fra bilprogrammet «Top Gear» og den svenske skuespilleren David Dencik, kjent fra bl.a. «Tinker Tailor Solider Spy» og «Cornelis».

Så stoppes kameraene. En ny gjest skal inn, men hun skal ikke sitte slik som de andre, hun skal sitte med ryggen mot alle. Hun skal stirre inn i veggen, mens publikum, programleder, gjester og TV-seere kun skal se ryggen og bakhodet hennes.

– Et av de merkeligste intervjuene jeg har gjort noen gang, sier Fredrik Skavlan til NRK i ettertid.

Det er den australske popsangerinnen Sia Furler, eller bare Sia. Vi kunne skrevet «popstjerne», men akkurat stjernestempelet jobber hun iherdig med å unngå.

Vil ikke være kjent

 Sia Furler

VISTE SEG FOR OBAMA: Sia Furler sang for Barack Obama på et arrangement tidligere i år.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Det er ikke fritt for at det blir en del knising og latter rundt det noe ekstraordinære stol-arrangementet i studio. Da studiostaben er fornøyd, alt er lyssatt og klart, men før kameraene er slått på, skrider Sia inn i studioet på høye hæler, vinker til publikum, og setter seg med … ryggen til alle.

Innspillingsledere teller ned, og sendingen fortsetter i en helt annen stemning enn noen minutter tidligere. Også hovedpersonen selv preges av den noe absurde studiosettingen

– Dette er vel kanskje det tredje TV-intervjuet jeg har gjort (latter fra publikum) det er galskap, jeg skjønner ikke at jeg kommer unna med det, ler Sia, mens publikum ler enda mer.

Til tross for at hun har vært en etablert artist siden årtusenskiftet, har hun hatt et svært anstrengt forhold til alt som handler om oppmerksomhet. Fremfor å fronte seg selv, har hun skrevet hits for en lang rekke kjente artister, deriblant David Guetta, Beyoncé og Rihanna.

Sia besøkte Skavlan

BERØMT BAKHODE: – Hva gjør du om baksiden din blir berømt da? spurte James May fra «Top Gear».

Hun har for lengst sluttet å vise ansiktet, på pressebilder eller i TV-opptredener. Som i Skavlan-studio. Også de andre gjestene i programmet føler seg en anelse ukomfortable med arrangement. Etter å ha sett inn i det blonde bakhodet en stund, klarer ikke en av dem å holde seg lenger.

– Hva gjør du om baksiden din blir berømt da?, spør en glisende James May fra «Top Gear».

– Mange mennesker med samme hår vil bli stoppet på gaten fordi folk tror det er deg, fleiper Skavlan.

– Jeg liker det, svarer Sia raskt.

– Så lenge det ikke er meg, så er jeg fornøyd!

Laster Twitter-innhold

Ble redd av berømmelsen

Sia har gitt ut seks album som soloartist, og uansett hva hun selv mener om berømmelse, så har hun vært et etablert navn i en årrekke.

– Jo, men jeg var ikke særlig berømt, sier Sia.

– Så begynte jeg å bli litt kjent, og så merket jeg at det hadde en veldig negativ effekt på meg. Det er veldig merkelig følelse å bli nesten jaktet på. Du har paparazzifotografer som følger etter deg, og plutselig kan du ikke gjøre ting du ellers ville ha gjort som et vanlig menneske. Det begrenser deg, og det fikk meg til å føle meg redd, det er hovedgrunnen. Jeg ble redd.

Fanskaren hennes må dermed ta til takke med en artist som helst ikke vil ha noe særlig nærkontakt med dem.

– Jeg elsker fansen min, men jeg føler et voldsomt ansvar når noen nærmer seg. De er så begeistret og setter deg på en pidestall. For meg er det veldig ukomfortabelt, for vi er jo de samme, vi er like, men når du blir behandlet med så mye ærbødighet, så fikk det meg til å følge meg ukomfortabel. Det passer bare ikke for meg, jeg er ikke laget for det.

Deler ut låter til andre

sia

FRAMFØRER SUPERHIT: Se Sia framføre Chandelier på Skavlan.

Christina Aguilera, Eminem, David Guetta, Flo Rida, Afrojack, Jennifer Lopez, Shakira, Lea Michele, Rihanna, Beyoncé, Kylie Minogue, Leona Lewis, Hilltop Hoods, Katy Perry, Kesha, Rita Ora, Britney Spears, Jessie J, Oh Land, Angel Haze, Céline Dion, og Maroon 5.

Listen over artister som Sia har samarbeidet med opp gjennom karrieren er lang. Mange av dem har fått ferdigskrevne låter av henne.

– Du har skrevet mange fantastiske låter, og du har gitt dem til andre artister, selv om du har en fantastisk stemme selv. Er dette av samme grunn, at du ikke ønsker oppmerksomhet?, spør Skavlan.

– Nei, det handler mer om at det er nok til alle. Noen ganger skriver jeg en sang uten å føle meg knyttet til den, men mener det er en bra poplåt, og kan høre en av de andre jentene synge den. Jeg kan skrive den, men så kan jeg tenke at «dette er en Katy (Perry)-sang» eller at «det er en Beyoncé-sang», «dette føles som Rihanna». Så tilbyr jeg det til dem. Så er det sanger som «Chandelier» som jeg var i gang med å skrive til Rihanna. Intensjonen min var å skrive den til Rihanna fordi hun jobbet med en plate. Men da jeg var ferdig med den tenkte jeg, «oi, denne kan jeg ikke gi fra meg, jeg har visst skrevet en poplåt til meg selv». Det ble den første poplåten jeg egentlig skrev for meg selv, for jeg var mer inne i indie før det. Men det er nok til alle, sier Sia.

«Chandelier» ble gitt ut i mars i år, og nådde helt til nummer åtte på Billboard-listen i USA, mens den havnet enda høyere i Norge (nummer 4 på VG-lista), nummer 2 på topplisten i hjemlandet Australia, i tillegg til bl.a. Østerrike, Belgia, Italia og Sveits, mens sangen ble listetopp i både Frankrike, Israel og Polen.

– Kommer det lett til deg?

– Det gjør det. Det er virkelig den tingen jeg er best på, og som gjør at jeg egentlig ikke gjør som mye av dette. Jeg like å fokusere på delen som handler om å skape, og ikke så mye på salg og å promotere. Det er så mye hardere, mens det å skrive kommer lett, sier Sia.

Synger også med ryggen til

Sia besøker Skavlan

DANSEREN I FOKUS: – Jeg forsøker å gjøre det til en opplevelse, fremfor at det bare er meg som synger en sang, sier Sia om den uvanlige opptredenen hos Skavlan.

Det nærmer seg slutten av det noe pussige intervjuet, med ryggen til. Men bakhodet i stolen skal ikke forlate studioet helt ennå.

– Du skal synge «Chandelier» for oss, og det er du som gjør den, vi ser deg ikke? spør Skavlan.

– Stemmer.

– Du har med deg en danser?

– Ja, hun heter Dana og er fantastisk

– Så det blir noe å fokusere på?

– Jada, jeg forsøker å gjøre det til en opplevelse, fremfor at det bare er meg som synger en sang, sier Sia, før hun stiller seg opp et annet sted i studio.

Stadig med ryggen til publikum, før de velkjente trommene innleder «Chandelier» strømmer ut, og Sia viser at det også går an å synge med ryggen til – selv om det utvilsomt er annerledes. Slik intervjuet noen minutter tidligere også var. Hun har lært seg et og annet om berømmelsens bakside.

Programleder Fredrik Skavlan sier dette om opplevelsen:

– Et av de merkeligste intervjuene jeg har gjort noen gang. Andre som vil skjule identiteten sin forsøker jo gjerne å være litt mørke og mystiske samtidig, men Sia er jo en fest der under parykken! Smart, morsom og veldig begavet. Forsøkte å tenke at vi pratet i telefonen. Det hjalp, litt.

Kulturstrøm

  • Uærbødig klengenavn

    Poeten Lord Byron (1788–1824) pleide å kalle sin kollega William Wordsworth for «Turdsworth» («Bæsjeverdi» på norsk). Det kommer fram i anmeldelsen av en ny bok om de engelske romantiske poetene, forteller nettmagasinet Literary Hub.

    Et portrett av poeten William Wordsworth fra 1800-tallet
    Illustrasjon: P. Krämer / Wikimedia Commons
  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.