Shrek blir musikal

Han er stor og grønn, og snart er han også musikalstjerne på Broadway.

Esel og Shrek i "Shrek den tredje".

Esel og Shrek i 'Shrek den tredje'. Nå gjør karakterene sitt inntok på teaterscenen.

Foto: Photo Credit: DreamWorks Animation LLC

DreamWorks' tegnefilmhelt ”Shrek” skal nå synge og danse på teaterscenen.

Om en måneds tid kan de første få et glimt av det som antas å bli årets store suksess på Manhattan. Men før han slippes løs på Broadway skal han opptre på andre siden av USA, i Seattle. Her går teppet opp for musikalen 24. august.

Førpremieren i Seattle skal gi produsentene mulighet til å teste storsatsingen foran et publikum, og gir mulighet for å gjøre justeringer før New York-premieren i desember.

Disney viser vei

Konkurrenten Disneys har hatt store kommersielle suksesser med å overføre tegnefilm til scenen, og det er liten tvil om det har motivert DreamWorks til å bevege seg over i teaterbransjen.

Disney har i en årrekke tjent millioner på å skape overdådige og spektakulære musikaler basert på titler som ”Løvenes konge” og ”Skjønnheten og udyret”. ”Den lille havfruen” har vært sist ut, og trekker nå horder av publikum til Lunt-Fontanne Theatre på Broadway.

Kritikerslakt fra New Yorks toneangivende anmeldere har altså ikke holdt publikum borte.

Stor suksess på film

Det var Sam Mendes, mannen bak suksessfilmen ”American Beauty”, som fikk ideen om å lage musikal av ”Shrek”. ”Shrek the Musikal” er basert på William Steigs barnebok ”Shrek!” fra 1990, samt den første filmen som først kunne sees på kino sommeren 2001.

Et stort publikum elsket historien som leker med mange av eventyrenes klisjeer. Til nå har filmen spilt inn mer enn 480 millioner dollar, og har blitt fulgt opp av to nye filmer og en tv-serie.

Fra lerret til scene

Det er ikke bare tegnefilmer som nå blir til store teaterproduksjoner. Også musikalutgaver av populære spillefilmer dominerer teatrene på Broadway.

For tiden kan man se musikalversjoner av Mel Brooks’ ”Frankenstein Junior”, familieklassikeren ”Mary Poppins”, John Waters’ ”Cry Baby” og Reese Witherspoon-suksessen ”Legally Blonde”.

Kulturstrøm

 • Klassekampen frykter millionkutt

  Klassekampen frykter at de vil få mindre i pressestøtte, dersom også Dagbladet får godkjent sin søknad. Ifølge redaktør Mari Skurdal kan de miste minst fem millioner om potten holdes konstant. Dagbladet bekreftet mandag at de vil søke om støtten.

 • Norsk roman utgis på arabisk

  Rettighetene til Inger Bråtveits roman «Dette er også vatn» er solgt for oversettelse til arabisk. Det melder Oktober forlag. Det er det Kairobaserte forlaget Sefsafa Publishing som skal utgi boka. Den er en essayistisk hybridroman som handler om å være kvinne, om fødsel, død og svømming. Den kom i 2018 og var en del av det årets tendens med norske romaner om barsel.

  Forfatter Inger Bråtveit
  Foto: Siss Vik / NRK
 • Pelsimport mulig årsak til pest

  DNA-rester av pestbakterier funnet i et skjelett i Oslo styrker teorien at import av pels var årsaken til bølger av pestutbrudd. Det skriver Forskning.no. Det har vært vanskelig å forklare årsaken til at pestsykdommen herjet gjennom Europa i bølger gjennom 350 år etter Svartedauden. En gruppe forskere ved Universitetet i Oslo legger nå fram nye resultater som styrker en hypotese de lanserte i 2015. Skjelettet dukket opp da arkeologer gjorde utgravninger i 2014 og 2015 i Gamlebyen i Oslo.

  Tegningen Pesta i trappen av Theodor Kittelsen
  Foto: Wikimedia Commons