Shrek blir musikal

Han er stor og grønn, og snart er han også musikalstjerne på Broadway.

Esel og Shrek i "Shrek den tredje".

Esel og Shrek i 'Shrek den tredje'. Nå gjør karakterene sitt inntok på teaterscenen.

Foto: Photo Credit: DreamWorks Animation LLC

DreamWorks' tegnefilmhelt ”Shrek” skal nå synge og danse på teaterscenen.

Om en måneds tid kan de første få et glimt av det som antas å bli årets store suksess på Manhattan. Men før han slippes løs på Broadway skal han opptre på andre siden av USA, i Seattle. Her går teppet opp for musikalen 24. august.

Førpremieren i Seattle skal gi produsentene mulighet til å teste storsatsingen foran et publikum, og gir mulighet for å gjøre justeringer før New York-premieren i desember.

Disney viser vei

Konkurrenten Disneys har hatt store kommersielle suksesser med å overføre tegnefilm til scenen, og det er liten tvil om det har motivert DreamWorks til å bevege seg over i teaterbransjen.

Disney har i en årrekke tjent millioner på å skape overdådige og spektakulære musikaler basert på titler som ”Løvenes konge” og ”Skjønnheten og udyret”. ”Den lille havfruen” har vært sist ut, og trekker nå horder av publikum til Lunt-Fontanne Theatre på Broadway.

Kritikerslakt fra New Yorks toneangivende anmeldere har altså ikke holdt publikum borte.

Stor suksess på film

Det var Sam Mendes, mannen bak suksessfilmen ”American Beauty”, som fikk ideen om å lage musikal av ”Shrek”. ”Shrek the Musikal” er basert på William Steigs barnebok ”Shrek!” fra 1990, samt den første filmen som først kunne sees på kino sommeren 2001.

Et stort publikum elsket historien som leker med mange av eventyrenes klisjeer. Til nå har filmen spilt inn mer enn 480 millioner dollar, og har blitt fulgt opp av to nye filmer og en tv-serie.

Fra lerret til scene

Det er ikke bare tegnefilmer som nå blir til store teaterproduksjoner. Også musikalutgaver av populære spillefilmer dominerer teatrene på Broadway.

For tiden kan man se musikalversjoner av Mel Brooks’ ”Frankenstein Junior”, familieklassikeren ”Mary Poppins”, John Waters’ ”Cry Baby” og Reese Witherspoon-suksessen ”Legally Blonde”.

Kulturstrøm

 • Fire finalister tegner The Whale

  37 arkitektteam fra hele verden meldte interesse for å tegne det nye kommunesenteret på Andøya, The Whale. De fire finalistene er de norske kontorene Snøhetta og Reiulf Ramstad, og danske Dorte Mandrup. Den fjerde finalisten er et dansk/norsk samarbeid der BIG har gått sammen med ungt norsk miljø, ELEMENT, skriver Norske arkitekters landsforbund.

  Ideskisse til The Whale på Andøya
  Foto: Ralph Appelbaum Associates
 • Sirkus i møte med Stortinget

  De to gjenlevende sirkusene i Norge, Arnardo og Agora, frykter for bransjens eksistens. Onsdag møter de i Stortinget for å be om avgiftslettelse. De trekker blant annet fram utfordringer som økte kostnader til bompenger og ferger – og lang saksbehandlingstid for artister og arbeidere i Utlendingsdirektoratet. (NTB)

  Sirkus Arnardo
  Foto: Stig Jaarvik
 • Deathprod til Operaen

  Eks-Motorpsycho-musiker Helge Sten aka Deathprod, kommer med sin første soloplate på 15 år. Han gjør svært sjelden konserter, men i november spiller han på Operaen. Der spiller også blant andre Astrid S, Thomas Dybdahl og Janove i år.

  Helge Sten, Arve Henriksen og Ståle Storløkken
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix