Normal

Shrek blir musikal

Han er stor og grønn, og snart er han også musikalstjerne på Broadway.

Esel og Shrek i "Shrek den tredje".

Esel og Shrek i 'Shrek den tredje'. Nå gjør karakterene sitt inntok på teaterscenen.

Foto: Photo Credit: DreamWorks Animation LLC

DreamWorks' tegnefilmhelt ”Shrek” skal nå synge og danse på teaterscenen.

Om en måneds tid kan de første få et glimt av det som antas å bli årets store suksess på Manhattan. Men før han slippes løs på Broadway skal han opptre på andre siden av USA, i Seattle. Her går teppet opp for musikalen 24. august.

Førpremieren i Seattle skal gi produsentene mulighet til å teste storsatsingen foran et publikum, og gir mulighet for å gjøre justeringer før New York-premieren i desember.

Disney viser vei

Konkurrenten Disneys har hatt store kommersielle suksesser med å overføre tegnefilm til scenen, og det er liten tvil om det har motivert DreamWorks til å bevege seg over i teaterbransjen.

Disney har i en årrekke tjent millioner på å skape overdådige og spektakulære musikaler basert på titler som ”Løvenes konge” og ”Skjønnheten og udyret”. ”Den lille havfruen” har vært sist ut, og trekker nå horder av publikum til Lunt-Fontanne Theatre på Broadway.

Kritikerslakt fra New Yorks toneangivende anmeldere har altså ikke holdt publikum borte.

Stor suksess på film

Det var Sam Mendes, mannen bak suksessfilmen ”American Beauty”, som fikk ideen om å lage musikal av ”Shrek”. ”Shrek the Musikal” er basert på William Steigs barnebok ”Shrek!” fra 1990, samt den første filmen som først kunne sees på kino sommeren 2001.

Et stort publikum elsket historien som leker med mange av eventyrenes klisjeer. Til nå har filmen spilt inn mer enn 480 millioner dollar, og har blitt fulgt opp av to nye filmer og en tv-serie.

Fra lerret til scene

Det er ikke bare tegnefilmer som nå blir til store teaterproduksjoner. Også musikalutgaver av populære spillefilmer dominerer teatrene på Broadway.

For tiden kan man se musikalversjoner av Mel Brooks’ ”Frankenstein Junior”, familieklassikeren ”Mary Poppins”, John Waters’ ”Cry Baby” og Reese Witherspoon-suksessen ”Legally Blonde”.

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad