Norgesaktuell forfatter får Lindgren-pris

Astrid Lindgrens litteraturpris for barnebøker tildeles australske Shaun Tan. I mai kommer han til Norge.

Andrew Ruhemann (L) and Shaun Tan

Shaun Tan er regnet som en av verdens beste illustratører. Her fra Oscar-utdelingen i Los Angeles tidligere i år, hvor han vant i kategorien beste animerte kortfilm for filmen «The Lost Thing».

Foto: MIKE BLAKE / Reuters

– Fantastiske nyheter! Det vil ta litt tid før dette synker inn, sa en overrasket Shaun Tan da han fikk vite at han var prisvinneren, ifølge Svenska Dagbladet.

Kunngjøringen fant sted i Astrid Lindgrens hjemsted Vimmerby i formiddag.

Åtte nordmenn var nominert til den prestisjetunge prisen, blant disse Harald Rosenløw Eeg og Ragnar Hovland.

Til Norge i mai

36 år gamle Shaun Tan jobber til daglig som forfatter, illustratør og designer i Melbourne.

Han vant i februar Oscar for sitt arbeid med animasjonsfilmen «The Lost Thing», basert på sin egen bok med samme navn.

24. - 29. mai er Tan ett av hovednavnene under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, hvor blant annet den Oscar-vinnende filmen skal vises.

Shaun Tan er en virtuos visuell forteller, og en veiviser inn i billedbokens nye muligheter. Billedverdenen hans er et eget kosmos der ingenting er selvsagt og alt er mulig.

Juryen om Shaun Tan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bilde fra animasjonsfilmen The Lost Thing

Fra «The Lost Thing».

Foto: Bilde fra animasjonsfilmen The Lost Thing

Kulturstrøm

 • «The Wire» kåra til beste TV-serie

  206 ekspertar i 43 land har på oppdrag frå BBC kåra «The Wire» til den beste TV-serien i det 21. hundreåret.

  «Mad Men» og «Breaking Bad» kom på dei neste plassane.

  Dansk/svenske «Broen» er beste skandinaviske på ein 34. plass, «Borgen» kom på ein 40.-plass, medan «Forbrytelsen» er kåra til den 78. beste serien i dette hundreåret.

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.