Skeptiske til Shakespeare-teori

I tredje episode av dokumentar-serien "Shakespeares skjulte koder", dro nordmannen Petter Amundsen til Nova Scotia i Canada for å grave frem flere bevis for sin spektakulære teori.

Shakespeare-kode
Foto: AS Videomaker / NRK

Amatør-kryptologen, Petter Amundsen hevder å ha funnet bevis for at William Shakespeare tilhørte en tidlig frimurer-orden og at det i virkeligheten var filosofen Francis Bacon som skrev verkene hans, alt fra "Romeo og Julie" til "Otello".

I tredje episode fulgte han sporet videre i jakten på hvem som skrev Shakespeares verker og avsløringen av nettverket som kan ha skjult hans identitet.

- Dette er nonsens

I desember har skeptikere diskutert dokumentar-serien og teoriene heftig:

- Underholdende nonsens, sier skuespiller og Shakespeare-tolker Kim Haugen etter å ha sett dokumentaren.

I sju år har Petter Amundsen forsket i kodesystemer og koder som harn hevder er beskjeder fra dem som dekket over forfatterens identitet. Amundsen har lett i tekster, på gravsteiner og i litteraturen. I forrige episode kom han fram til at den hemmelige Rosenkreutz-ordenen kan ha utført dekkoperasjonen for å sikre folket tilgang til verdifull kunnskap.

Er Amundsen genial?

Hvis det er hold i Petter Amundsens teorier - må ikke bare litteraturhistorien skrives om. Hva finner Amundsen til slutt?

Petter Amundsen, Shakespeare og Erlend Loe

Forfatter Erlend Loe har skrevet boken 'Organisten' som ble utgitt i 2006.

Foto: Fredrik Arff/ Arkiv/ Scanpix

Kulturstrøm