NRK Meny
Normal

Shabana Rehman Gaarder: – Latteren har vært mitt viktigste våpen

Humor var aldri ment å være et våpen for Shabana Rehman Gaarder.

Shabana Rehman

HUMOR: Shabana Rehman Gaarder forteller om bruken av humor.

– Latteren har vært mitt viktigste våpen. Det var aldri ment sånn, men det ble det på grunn av alle reaksjonene jeg fikk, sier Shabana Rehman Gaarder, til programleder Ole Torp, under tirsdagens utgave av «Torp» på NRK2.

Rehman Gaarder debuterte som stand up-komiker i 1999. Siden har hun jobbet som spaltist i VG, Dagbladet og Aftenposten, og har markerte seg både på scenen og i media som en aktiv samfunnsdebattant.

– Det er verdt det

– Det har vært mange tøffe oppslag rundt meg. Men det er viktig å fortelle at det har gått bra. Det er verdt det. Det vil jeg si til ungdommen som tar ordet i dag, sier hun i programmet.

I 2004 løftet komikeren mulla Krekar under en debatt på Smuget i Oslo. Men det er ikke det mye omtalte løftet som har skapt flest reaksjoner.

Da Rehman Gaarder stilte opp i Dagbladet med et norsk flagg malt over hele kroppen, og viste rumpa under filmfestivalen i Haugesund ble folk sinte.

Shabana Rehman Gaarder løftar mullar Krekar

LØFT: Shabana Rehman Gaarder løfter mulla Krekar.

Voldstrusler

– Jeg hadde ingen onde intensjoner med det løftet. Jeg gjorde det for å ufarliggjøre frykten som flere mullaer omgir seg med, sier hun og fortsetter:

– Det skapte veldig sterke reaksjoner. Det var kanskje noe av det mest skamløse en pakistansk kvinne kunne gjøre. Men for meg var det en handling for å vise at jeg eier min egen kropp. Jeg fikk voldstrusler og vel så det, men jeg var forberedt på at det skulle komme.

Shabana Rehman jobber for dyrevelferd og i 2014 ble hun ansatt som kommunikasjonsrådgiver for dyrevernsorganisasjonen NOAH. Hun skriver for tiden på to bøker.

Kulturstrøm