Hopp til innhold

Sex Pistols tilbake til Norge

For første gang på over 30 år spiller igjen Sex Pistols i Norge. Det skjer i Tromsø.

Johnny Rotten i Sex Pistols.

Johnny Rotten og Sex Pistols kommer til Norge igjen denne sommeren.

Foto: Chris Pizzello / AP

Les også: Anarchy in Tromsø?

Få dager etter at Døgnvillfestivalen i Tromsø har annonsert at de har booket 50 Cent til å spille i Tromsø , kommer nok en overraskelse. For festivalen nord for polarsirkelen har nå også klart å få punklegendene i Sex Pistols til det høye nord.

31 år siden

Forrige gang bandet var i Norge, for 31 år siden, gjorde de konserter i Oslo og Trondheim . Sex Pistols var med på å starte punkbevegelsen i Norge og resten av verden.

– Hvem hadde trodd at vi noen gang skulle få se Sex Pistols tilbake i Norge? Også attpåtil i Tromsø? sier festivalsjef Hogne Rundberg i Døgnvillfestivalen, og fastslår at Sex Pistols posisjon i musikkhistorien er essensiell.

Bandgjenforening

I fjor ble 30-årsjubileet for utgivelsen av studioalbumet «Never Mind The Bollocks... Here’s the Sex Pistols» markert med nok en bandgjenforening.

- Sex Pistols er en del av alles oppvekst. Enten i kraft av deres egen plate, som fenomen, eller på grunn av alle bandene de har inspirert. Så vidt forskjellige band som Nirvana, Oasis, Green Day og Guns N' Roses har alle selv vist til Sex Pistols som en meget sterk inspirasjonskilde. Sex Pistols posisjon i musikkhistorien er essensiell, slår Rundberg fast.

Sex Pistols ble splittet i 1978, da Johnny Rotten forlot bandet, og ble oppløst året etter. Første gjenforeningsturné var i 1996, deretter fulgte nye turneer i 2002 og 2003.

Konserter på «hjemmebane»

I 2007 gjorde de syv konserter på «hjemmebane» i Storbritannia.

I år gjør Sex Pistols verdensturneen kalt «Combine Harvester Tour» med start 7. juni, og som tar dem til en rekke festivaler, blant annet Peace & Love-festivalen i Sverige 27. juni og altså Tromsø.

Døgnvill 08 går av stabelen 29. og 30. august, og hadde i startåret i fjor over 18.000 besøkende da arrangørene bød på a-ha og Chris Cornell.

Kulturstrøm

 • Høytlesning viktig for barn

  Forskning gjort under pandemien viser at høytlesning er essensielt for barns språkutvikling, rapporterer Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

  – Jo mer foreldrene leste for barna og jo mindre passiv skjermtid de hadde, jo mer utviklet språket seg. Så lite som 15 minutter høytlesning daglig og mindre passiv skjermtid hadde stor betydning for språkutviklingen hos de minste barna, sier forsker Natalia Kartushina.

 • 22 år gammel debutant fikk Saabye-pris

  Saabye-stipendet gikk til Sunniva Roligheten, som debuterte i fjor med romanen «Når alt er av papir».

  Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,- og det er Christensen selve om velger hvem stipendet går til.

  NRKs anmelder Marta Norheim kalte boka «eit utsøkt stykke kunst».

  Forfatter Sunniva M. Roligheten
  Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss / Cappelen Damm