Hopp til innhold

Sex Pistols fråder igjen

Punk-legendene i Sex Pistols gjenforenes for å markere 30 år med musikalsk anarki.

Sex Pistols på Samfundet

PÅ SCENEN IGJEN: Sex Pistols' fire originale medlemmer vil spille en konsert sammen i London i november. Her fra konserten på Samfundet i Trondheim i 1977.

Sex Pistols på Åmot

VIKTIG ALBUM: 'Never Mind The Bollocks, Here's the Sex Pistols' har blitt stående som en milepæl i rockens historie.

Foto: AFP

Det er i anledning av 30 års-jubileet for bandets eneste albumutgivelse, "Never Mind The Bollocks", at Sex Pistols igjen vil stå på en britisk scene sammen, melder BBC.

Billetter til begivenheten, som vil finne sted i London 8. november, legges ut kommende fredag.

Albumet vil også komme i en ny utgave og fire singler presses opp i nye vinyl-opplag.

Satte fyr på Norge

Sex Pistols hadde et svært kort, men begivenhetsrikt livsløp. Deres begrensede produksjon har ikke hindret at de har blitt stående som et av de mest innflytelsesrike bandene innenfor rockens historie.

Låter som "Anarchy in the U.K." og "God Save the Queen" (sensurert av det samme BBC i sin tid) var med på å definere en ny musikalsk og sosial retning.

Pressekonferanse før Sex Pistol spiller i Oslo i 1977

UFORUTSIGBARE: Man kunne vente seg det meste i møte med Sex Pistols. Her fra pressekonferansen før konserten i Oslo i 1977.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

De to konsertene de hadde i Norge sommeren 1977, henholdsvis i Pingvin-klubben i Oslo og Studentersamfundet i Trondheim, er forlengst blitt sagnomsuste.

Tredje comeback

Bandet ble oppløst i 1978, men har hatt to comeback siden den gang. Scenebesetningen denne gangen vil bestå av de fire originalmedlemmene John Lydon (aka Johnny Rotten), Steve Jones, Paul Cook og Glen Matlock.

Femtemann som var innom bandet, Sid Vicious, døde i 1979.

Kulturstrøm

 • Fredspris til ukrainsk forfatter

  De tyske bokhandlernes fredspris 2022 tildeles den ukrainske forfatteren og musikeren Serhij Zjadan. Juryen begrunner avgjørelsen med hans kunstneriske virke og hans «utvetydige humanitære holdning, som gjentatte ganger motiverer ham til å risikere sitt eget liv for å hjelpe mennesker som er berørt av krig».

  Prisen er på 25 000 euro, altså en kvart million norske kroner.

  Tidligere vinnere av den høythengende prisen er Václav Havel, Günter Grass og Svetlana Alexievitsj.

  Serhij Zjadan
  Foto: Valentin Kuzan / Pax forlag