NRK Meny
Normal

Seu den store

Vi har rett og slett med Brasil nye store stemme å gjøre her. Intet mindre.

Seu Jorge

Brasil har ingen mangel på slagferdige, politisk kontroversielle og musikkhistorisk bevisste artister - landets populærmusikk ble utformet av dem. Jorge Ben, Gilberto Gil, Tom Zé, Caetano Veloso, Chico Buárque, Maria Bethania, Carlinhos Brown, Milton Nascimento; en uendelig strøm av musikalske bråkmakere har poppet opp i Brasil og samtidig gitt makthaverne i Sør-Amerikas største nasjon mange grå hår på veien. I dag er det èn som lyser sterkere enn alle andre – han heter Seu Jorge.

Guds by

Seu Jorge fikk sitt internasjonale gjennombrudd da han spilte Knockout Ned i den beksvarte brasilianske filmen ”Cidade de Deus” (”City Of God”) i 2002. Hans egen bakgrunn fra slummen i utkanten av Rio de Janeiro ga rollen en dybde du sjelden ser på film, og en dybde som hele tiden har vært en del av hans musikk. Nå er han ute med sin fjerde soloplate, og igjen tar han sjanser, og et langt steg videre.

Amerika

Det ligger hele tiden Brasil i bunnen av Seu Jorges musikk. Innflytelsen fra jamaikansk reggae, amerikansk soul og funk og generell vestlig rock er ikke bare til stede, det er der han finner sine brødre og søstre i ånden, både musikalsk og innholdsmessig. Men det er aldri langt unna nærmeste cavacinho (den brasilianske ukulelen) eller fele - det er som om han vil peke på akkurat det: Her er vi, ikke i Brasil, men i Amerika, for svarte! Og det svinger.

Storkjefta

Selv sier Seu Jorge at han har laget en plate å danse til, og kanskje det er derfor den er så mye mindre kompleks enn ved forrige møte. Til gjengjeld er den dobbelt så breibent og storkjefta, og, underlig nok, mer brasiliansk enn noen gang. Selv når han tillater seg en helt tradisjonell bossa nova, 50 år etter sjangerens fødsel, løfter han den opp fra lett underholdningsjazz og fyller den med maskulin kraft og mening.

Seu Jorge gjør mer enn å føye seg inn i rekken av store brasilianske musikere det siste halve århundret, i et nytt årtusen stiller han seg først i rekka og sier: ”Her er Brasil, hør etter nå, for nå drar vi!”

Flere kulturnyheter