Hopp til innhold

Setter opp «umulig» musikkverk i Nidarosdomen

London (NRK): Et musikkverk som tar over sju timer å synge seg gjennom kommer til Olavsfestdagene neste år. Stykket regnes som så ressurskrevende at det kun er oppført fem ganger tidligere.

Stephen Leyton og Petter F. Myhr

SJU TIMER: Dirigent Stephen Leyton (t.v.) dirigerte det storslagne verket «The Veil Of The Temple» under urfremførelsen. Direktør for Olavfestdagene, Petter F. Myhr gleder seg til å få det satt opp i Nidarosdomen.

Foto: Espen Aas, NRK

I en bortgjemt sidegate til den legendariske avisgaten Fleet Street på grensen til Londons finanssentrum, finnes en gammel kirke, Temple Church, for dem som vet hvor de skal gå. Den har stått der siden slutten av 1100-tallet, den gangen den var hovedkvarter for Tempelridderne.

Sir John Tavener

KOMPONIST: Sir John Tavener (1944-2013) kombinerte kristendom med islam, buddhisme, hinduisme, jødedom og religionen til Amerikas urfolk i «The Veil Of The Temple».

Foto: John Stillwell / Ap

I nyere tid har den nytt berømmelse etter å ha blitt brukt til filmatiseringen av Dan Browns «Da Vinci-koden». Men den gamle kirken rommer mer historie enn som så. Historie som også skal pleie norske øreganger om litt over halvt års tid.

Kormaraton

I dag brukes kirken først og fremst til musikk, og ikke minst kor. Av den grunn er også direktøren for Olavsfestdagene, Petter F. Myhr i London nå. Han skal møte en helt spesiell komponist, en komponist som dirigerte urfremførelsen av et enormt verk som Myhr vil ha til Nidarosdomen under Olavsfestdagene neste sommer. Det heter «The Veil Of The Temple», og tar over sju timer å synge seg gjennom.

– Det er et vakkert, storslagent verk som varer veldig lenge, og som gir deg en helt annen tidsopplevelse enn du vanligvis får på en konsert, sier Myhr.

– Dette varer mye lengre, og vi har tid som tema for Olavfestdagene neste år, og da passer det veldig godt å sette opp dette helt enestående verket her.

Vi står midt inne i Temple Church og snakker sammen, med alt sitt historiske sus. Det var også her «The Veil Of The Temple» fikk sin urfremførelse. Mannen som dirigerte det hele, Stephen Leyton, var også mannen som bestilte verket av den nå avdøde komponisten Sir John Tavener.

Vestfronten på Nidarosdomen

OLAVSFESTDAGENE: Sju timer lange «The Veil Of The Temple» settes opp i Nidarosdomen til sommeren.

Foto: Øyvind Blomstereng

– En utfordring å komme seg gjennom

Tavener døde i 2013, men omtalte «The Veil Of The Temple» som det største han hadde gjort i livet, og det viktigste han hadde komponert. Verket kombinerer kristendom med islam, buddhisme, hinduisme, jødedom og religionen til Amerikas urfolk. Fremførelsen involverer fire kor og orkester, og tar en hel natt å komme seg gjennom.

– Det er utfordringer ved å jobbe gjennom hele natten, sier dirigent Stephen Leyton.

– Utfordring for alle musikerne å holde seg våkne, og å vite hvor de skal synge sin neste del. Dette er ikke et musikkstykke som er statisk på en scene, dette er noe som forandrer seg og utvikler seg gjennom hele natten. Du hører en melodi den første gangen, og så hører du den mange ganger gjennom natten. For hver gang blir den mer storslått, mer utviklet, vakrere, sier han.

Kun oppført fem ganger tidligere

På grunn av sin lengde og sin kompleksitet, er verket kun blitt fremført en håndfull ganger tidligere. Fremførelsen i Nidarosdomen blir den første etter komponistens død, forteller Myhr.

– Det er fremført fem ganger i historien, men aldri i en katedral. Da dirigent Stephen Leyton så Nidarosdomen sa han «dette er det perfekte stedet for å fremføre dette verket».

Stephen Leyton kjente komponisten godt gjennom samarbeidet dem imellom, og oppsummer Sir John Tavener slik:

– Historien vil si at det var betydningsfulle verk han skrev. Som virkelig var fantastiske, som virkelig fikk verden til å tenke, og som forandret livet til dem som hørte dem. Et av de stykkene er utvilsomt «The Veil Of The Temple», sier han.

Etter planen skal verket fremføres i Nidarosdomen på natten mellom 1. og 2. august, og være ferdig etter soloppgang.

Olavsfestdagene er i kontakt med fire forskjellige kor om fremførelsen. Går alt som planlagt, må tilhørerne belage seg på en lang natt, en natt som ifølge dem som kjenner verket, vil forandre dem etterpå.

Kulturstrøm

 • Hermine (16) blir hylla av Hollywood-stjerne

  Den amerikanske skodespelaren Matthew McConaughey hyllar bergenske Hermine Svortevik Oen i ein video som Norsk filmdistribusjon har delt.

  16-åringen har hovudrolla i spelefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» som går på kino i sommar. McConaughey anbefalar alle å sjå filmen og trekk fram Svortevik Oen:

  – I hovudrolla finn du vår gode familievenn Hermine. Ho har lyst opp rommet sidan første gong me møtte ho, seier den amerikanske skodespelaren.

  Til BT fortel Svortevik Oen at ho og familien møtte McConaughey og hans familien på ferie for nokre år sidan.

  Hermine Svortevik Oen
  Foto: NRK Hordaland / NRK Hordaland

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.