Setter hele bokloven i fare

Bokhandlerne og forleggerne krangler så busta fyker om innkjøpsrabatten. Det setter hele bokloven i fare.

Bøkene ligger stablet

Fristen for å få til en ny boklov, er i ferd med å renne ut. Nå forhandler partene på overtid.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det begynner å haste for den såkalte bokloven. Den norske Forleggerforening og Den norske Bokhandlerforening har bare noen dager på seg til å bli enige om hvordan bokkronene skal fordeles.

Kniven på strupen

I statsråd fredag 26. april planlegger kulturminister Hadia Tajik å legge det nye lovforslaget frem for Stortinget. Det er siste sjanse før sommeren, og kanskje også før høstens valg.

– Etter det vi erfarer har kulturministeren sagt til bokbransjen at de må bli enige om hva de vil med en ny boklov. Hvis de ikke blir enige kommer ikke regjeringen til å gå for en boklov, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Dermed har bransjen fått kniven på strupen.

– Dette er en lov de har kjempet for i flere år og det vil være et voldsomt nederlag og dessuten svært pinlig om det skjærer seg på oppløpssiden, sier Moxnes.

Kulturminister Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kulturminister Hadia Tajik har bedt de to store aktørene i bokbransjen om å samle seg om ett høringsråd. Hvis de ikke blir enige, står hele bokloven i fare.

Kamp om bokkronene

Problemet er ikke fastpris på bøker, der er de fleste aktørene i bokbransjen enige.

Det springende punktet er hvordan bokkroner skal fordeles. Forleggerne mener at det må lovfestes at ikke mer enn halvparten av det boken koster, må gå til bokhandlerne. Den norske Forleggerforening er enig i kulturministerens forslag.

– Det er ikke overraskende at det er spørsmål om fortjeneste som er punktet som står igjen og som de ikke klarer å enes om, fordi en boklov i manges mening handler mer om penger enn om kultur, sier Moxnes.

Bokhandlerne vil forhandle fritt om denne innkjøpsrabatten.

NRK har forsøkt å få kommentarer fra Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen uten hell.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.