Inne i boligen vår har vi et kjøkken – med masse godt i kjøleskap, fryser, skuffer og skap. Men vi har et rom utenfor huset også - som heter hage. Og her kan man bevisst "innrede" med tanke på smak, og samtidig passe på at det ser vakkert ut. For det er et faktum at mange hager med grønnsaker, frukt og bærbusker ikke alltid ser så vakre ut, hevder Reiseradioens hagedesigner Yvonne Dengin.
Vakre grønnsaker
- Matauk! Et ordentlig norsk ord. Og det har alltid vært i den norske ånden å produsere et tilskudd til kosten. Men det gjøres ofte uten stil. Og det er jo litt trist da – når frukt- og grønnsakproduksjon jo kan bli så vakker hvis den kombineres med blomster og en vakker hage, sier Yvonne .
En liten park
- Men det er mange gode grunner til å bruke hagen som et ekstra tilskudd til kjøkkenet. For det første er det morsomt å drive med litt jordbruk, dessuten skaper det en god duft og en god atmosfære i hagen, og hvis man er litt bevisst og planlegger litt så kan det bli riktig så vakkert.
En måte å gjøre det på er å innrede hagen som en fransk potagé – eller som en liten park med urtebed, små grønnsakbed, gangstier og en benk eller to hvor du kan sitte og nyte de gode duftene. Eller du kan lage espalierte frukttrær og busker, eller oppstamme bærbusker ved å rense stammen slik at du får et lite tre med kronen full av for eksempel rips. Det kan være ordentlig lekkert i kjøkkenhagen. Eller du kan lage en liten wigwam med erteblomster. Ordentlig dekorativt i urtebedet. Tenk form og farge! Her er det bare fantasien som begrenser, oppfordrer Yvonne Dengin.
Mer spiselig i hagen
Vakkert med løvetann.
- Vi glemmer dessuten at mye av det som ellers vokser i hagen er spiselig. Jeg tenker på ringblomster, blomkarse, skvallerkål og løvetann – som er ypperlige til salater, eller hyll, søtmistel eller svartsurbær som kan brukes som saft. Det er mye godt i en hage. Og mye av det betegnes ofte som ugress, sier hun, og kommer med et lite tips.
Krydderkrukke ved grillen
Basilikum er praktisk å ha ved grillen!
- Det kan være meget dekorativt å sette ut store krukker, enten i hagen eller på terrassen. Disse kan fylles med reddiker, salater, gulrøtter eller med nydelige, hengende erteblomster. Og det kan være smart å plassere en slik krukke i nærheten av grillen med deilige krydderplanter som rosmarin, oregano eller timian slik at du kan krydre direkte mens du griller, foreslår Yvonne Dengin. Selv sverger hun til rabarbraplanten i hagen.
- Den skaper stor ro og frodighet med de tunge flotte bladene. Og det er ingenting som er så godt som å dyppe rababrastilken i en kopp med sukker og knaske i vei. Det er sommer det!