Seriedronning Trine Angelsen: Det føles som jeg er debutant

Den første boken i Trine Angelsens bokserie «Breidablikk» har et opplag på 560.000. Til tross for at hun har solgt 12 millioner bøker tidligere, er forfatteren nervøs for at leserne uteblir når serien lanseres.

Trine Angelsen med pocketbok

SERIEDRONNING: I en alder av 30 år ble Trine Angelsen ufør på grunn av en ryggskade. Etter mange refusjoner fikk hun sin første bok antatt i 2002. Her er Angelsen med serien «Thea» fra 2006.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er helt fantastisk. Det betyr at forlaget har troa på serien, sier Trine Angelsen (49) om det store opplaget.

Forlaget Cappelen Damm gir bort 520 000 av de 560 000 bøkene for å få leserne til å begynne å følge med på «Breidablikk»-serien. Det er planlagt flere bøker, og Angelsen holder nå på med bok nummer syv.

Etter at hun slapp «Havets datter» i 2002, har hun opparbeidet seg status som en av landets mestselgende forfattere. Regner man med seriene «Thea» og «Hverdagsengler» – samt utgivelsene i Sverige og Polen – snakker vi om et totalopplag på 12 millioner bøker.

Var ufør og fikk 35 refusjoner

Men til tross for det overveldende salget, er Angelsen svært nervøs for hvordan det skal gå med den nye serien.

– Det føles som jeg er debutant og skal utgi min første bok. I natt våknet jeg med gåsehud og vondt i magen. Tenk om alle leserne forsvinner etter bok nummer to? Slike tanker våkner jeg med.

Angelsen fikk 35 refusjoner før hennes første bok «Havets datter» ble antatt.

– Jeg lever veldig godt av å være forfatter. Før jeg skrev bøker var jeg ufør. Det er noe jeg tenker mye på. Det var ingen som ville ha det jeg skrev. Dette har ikke kommet lett til meg.

– Mange ville kanskje gitt opp på refusjon nummer 10 eller 35. Hva var det som gjorde at du fortsatte å prøve?

– Jeg tenkte at jeg var altfor ung til å bare sitte hjemme og gjøre ingenting. For meg var det bare ett reelt valg, og det var å prøve helt til jeg klarte det, sier forfatteren til NRK.

Kan lett skrive 30 bøker

«Breidablikk» utspiller seg rundt doktorgården på Engeløya i Steigen i Nordland. Bokserien åpner med at doktoren har vært ute og kjørt med hest og slede. Han finner en jentunge i grøfta. Ingen vet hvem hun er eller hvor hun kommer fra. Litt etter litt kommer historien om jentungen: Hun viser seg å hete Bera og er 14 år.

I inneværende år blir det sluppet totalt fire bøker i den nye serien, mens det er planlagt seks nye bøker i 2016.

– Får jeg det som jeg vil kan serien lett komme til å bikke 30 bøker, men det avhenger litt av om den slår an, sier Angelsen til NTB.

Kulturstrøm

 • Bekymra for debattklimaet

  – Eg syns det er forstemmande og trist å høyre at politikarar i starten av si politiske karriere opplev at det er utrygt å vere politikar.

  Det sa politidirektør Benedicte Bjørnland under ein debatt som er arrangert av Kulturytring Drammen.

  Debatten kan høyrast på NRK P2 tirsdag kveld. (sjå lenke)

  Debattklimaet er nå hardt mange stader. I Kristiansand har trugslar, sjikanering og hatytringar blitt kvardagskost.

  – Viss store grupper med stemmer ikkje lenger orkar å delta i ordskifte fordi det blir for hardt så går vi glipp av dei stemmene og det undergrev både demokratiet og ytringsfridomen, sa førsteamanuensis ved UiO, Anine Kierulf.

  Nyleg kunngjorde politiet at det vil auke innsatsen mot hatefulle ytringar og trugslar i valåret 2021.

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters

Flere kulturnyheter

En liten del av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut av bakken i Halden

Her løfter de ut over 1000 år gammel historie

Deler av kjølen til Gjellestadskipet løftes ut i dag. Skipet har ligget nedgravd i over 1000 år.