Hopp til innhold

Årets beste film i Frankrike

«Séraphine» er en sorg og en glede, mener denne begeistrede anmelder.

«Séraphine»
Foto: Foto/Copyright: AS FIDALGO

5 stjerner

Séraphine synger når hun arbeider. Hun vasker gulv i pene hjem, og sengetøy og skjorter ved elvebredden, for folk som har råd til slik hjelp. Hun er fysisk ruvende, men få får egentlig øye på henne. Folk lytter heller ikke til henne.

Slik er det, og slik fortsetter det og få vet at Séraphine maler bilder med blomster og ornamenter på kammerset om kvelden. Hun sanker siv i elva, røtter i skogen og lyng på markene. Hun får blod hos slakteren, og går hjem og koker sine egne farger. Så kjøper hun hvitt på krita hos landhandleren.

Tilfeldig

Ellers løper hun til kirken på søndagene og får med seg ritualene fra en benk bak. Deretter gjør hun de andre riktige tingene. Det er utenkelig at det kan finnes mer ved den enkle kvinnens enkle liv. Det er i hvert fall få som tenker noe om det.

Intet blir annerledes før en tysk kunsthandler og kunstkritiker leier seg inn i første etasje hos en av Séraphines arbeidsgivere. Tyskeren kommer tilfeldigvis over et bilde hun har malt, og vil se mer.

Yolande Moreau og Ulrich Tukur i «Séraphine»

Yolande Moreau og Ulrich Tukur i «Séraphine».

Foto: Foto/Copyright: AS FIDALGO

Der er filmen ved poenget. Den forteller en nesten sann historie om et virkelig menneske i en landsby i Frankrike i mellomkrigstiden og inn i nazitiden; Séraphine de Senlis. Og den sier noe tydelig om det der å vurdere vettet etter utseende eller skue mennesket på kroppsvolum og ganglag.

Spartansk

Filmuttrykket er en del av beretningen, og en enda større del av vår opplevelse. Form og innhold går i hverandre. Bildet er spartansk. Noen bakgrunner er kulisser og ikke digital triksing. Spillet er forsiktig og lavmælt også når aktører er høyrøstede. Og musikken! Vi ville ikke tenkt oss de musikkvalgene, men når vi hører dem kan vi ikke tenke oss andre.

Yolande Moreau spiller Séraphine, og fikk den franske César-prisen for rollen. Filmen fikk samlet sju priser i den franske nasjonale kåringen i år. Beste film, beste foto, beste originalskrevne manus, beste originalskrevne musikk med mer. Det forstår vi.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober