Hopp til innhold

Ser du en hvit kjole, har du en mer aktiv hjerne

Fargene på kjolen skapte debatt på sosiale medier tidligere i år. Nå viser en studie hvorfor folk så forskjellige farger.

Kjoledebatt

HVITT ELLER SORT: Forskere tror de har løst kjolemysteriet.

Foto: Skjermdump

Den skotske 21-åringen Caitlin McNeill postet et bilde av kjolen på sin Tumblr-side i februar i år. Flere oppfattet kjolen som hvit og gullfarget, mens andre mente den var blå og sort.

LES: Debatten raser på Twitter: Hvilke farger er det på denne kjolen?

En mer aktiv hjerne

Nå mener forskere at hvis man mente kjolen var hvit og gullfarget, så har man en mer aktiv hjerne, skriver The Telegraph.

En rekke frivillige deltakere fikk se bildet av kjolen mens de lå i en MRI-skanner. Forskere skannet deretter hjerneaktiviteten deres. De som så hvit og gull hadde ekstra aktivitet i front- og parietal-områdene av hjernen. Disse områdene er spesielt viktig i visuell persepsjon, mental forståelse og selektiv oppmerksomhet.

Hjernene til disse personene jobbet ekstra hardt for å forstå bildet, noe som fikk dem til å tro at den blå fargen faktisk var en skygge på en hvit kjole.

Den er blå og sort

Til Business Insider avslørte McNeill hvilke farger det er på kjolen, etter å ha fått massiv oppmerksomhet i sosiale medier. Det var nemlig først da hun postet bildet på Facebook og Tumblr at uenigheten om fargene oppstod.

– Jeg var på et bryllup og brudens mor hadde på seg denne kjolen. Den er blå og sort.

Kulturstrøm

 • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

  Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

  Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

  Det skriver The New York Times.

  Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

  Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

  Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)