Spanjolene var negative da Columbus tok med seg kakaobønner hjem til Spania i 1502. De likte ikke smakskombinasjonen av kakaobønner og vanilje eller chili, slik som aztekerne gjorde.
Men det ble andre boller, eller bønner, da Hernan Cortez en stund senere kom hjem med kakaobønner og oppskrifter. Noen munker i et Jesuittkloster fant ut at det ikke var så dumt å mose bønnene sammen med sukker.
Hva skal vi med sjokolade..?
Elsket sjokolade
De vakre spanske damer i det gamle Spanien skulle ha den for å elske den til vanvidd. Det gikk så langt at de undertiden sendte bud etter sjokolade mens de var i kirken.
Det var først og fremst sjokoladedrikken de nøt den gang, og jeg gjetter at sjokoladeglasuren oppsto en gang en kopp med sjokolade sto og ble kald under et lengre skriftemål. Før adelsdamen var ferdig med sine 24 Ave Mariaer, var drikken blitt til en kald søt masse, som hun måtte spise med fingrene - og hun likte det!
Systematisert
Til tross for all denne feminine spanske lidenskap som ble sjokoladen til del på 1500-tallet, var det først 200 år senere i byen Bayonne, kjent for bayonneskinken og bajonetten, at sjokoladen ble satt i systematisk produksjon.
Flørtende
Sjokolade er et ypperlig middel å forføre med. Bare se hva Juliette Binoche klarte å gjøre med Johnny Depp i filmen Chocolat!
Tusen varianter
Det finnes mørke og lyse, med og uten nonstop og seigmenn - med frukt og med krem - lette og luftige, tunge og saftige - og minst like varianter av sjokoladekaken som det finnes barneselskaper i dette landet! I dag er det umulig for en mor eller far med et snev av overlevelsesinstinkt å utelate sjokoladekaken i en barnebursdag.
Slik lager du saftigsjokoladekake:
10 personer
Ingredienser:
100 gr smør
180 gr sukker
2 store egg
180 gr hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 ss kakaopulver
1 dl melk
Glasur:
75 gr smør
175 gr melis
½ plate kokesjokolade
1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
Brødform, 1 1/2 L. I stekeovnen ved 175 grader i ca.45 minutter.
Rør romtemperert smør og sukker luftig og porøst. Tilsett ett egg om gangen og rør godt. Bland sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakaopulver og rør melblandingen i røren vekselvis med melken. Hell røren i smurt form og stek kaken. Avkjøl.
Smelt smøret til glasuren. Tilsett sjokoladebiter og la dem smelte i det varme smøret. Rør i melis til glasuren er passe tykk. Smak den til med vaniljesukker. Dekk hele kaken med sjokoladeglasuren. Lag eventuelt mønster i den halvstivnede glasuren med en gaffel.