NRK Meny
Normal

Sensuell dame

–Jeg liker sex og jeg er ekstremt sensuell, påstår Dame Helen Mirren. 

Helen Mirren
Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP

Helen Mirren innrømmer det alle vet.

– Det er kropp som selger. Folk vil ikke se bilder av kirker. De vil se nakne kropper, sier Mirren.

Som dronning Elizabeth i filmen "The Queen" ble det mer skaut og perlekjede enn kropp. Da Helen så de usexy kostymene til filmen om dronning Elizabeth for første gang brast hun i gråt.

Sexy Shakespear

Helen Mirren
Foto: DAVE ALLOCCA / AP

Helen Mirren er dronningen i britisk film og teater. Og er den eneste som har spilt både Elizabeth den første og den andre.

Helen Mirren er en stjerne på scenen, en Shakespear tolker og Dame of the British Empire. Samtidig er hun en opprørsk frekkas, en bohem med dype utrigninger og med en vilter fortid. Da hun var medlem av The Royal Shakespeare Company tolket hun Shakespear på en oppsiktsvekkende vovet og forførerisk måte, og hun fikk etterhvert kallenavnet ”sexdronningen fra Stratford upon Avon”. 

Russiske aner

Helen Mirren var livredd for å spille dronning Elizabeth, en dronning som fortsatt lever, av frykt for kongelige reaksjoner. Egentlig har hun lite til overs for et pompøst konghus, men hun fikk sympati for dronningen på grunn av hennes standhaftighet og pliktfølelse.

Helen selv er republikaner og avskyr de "mange pompøse idiotene som finnes i det britiske klassesystemet".

Hun vokste opp i Londons arbeiderstrøk i en venstreradikal familie. Men har aristokratiske aner. Bestefaren var tsarens utsendte til London for å kjøpe våpen i 1917. Så kom revolusjonen og bestefar vendte aldri tilbake til Russland.

Gir blaffen i rynker 

Helen Mirren i "the Queen"
Foto: LAURIE SPARHAM / AP

Helen Mirren er berømt for å gi blaffen i rynker og alder. Hun hadde store kvaler med å motta tittelen ”Dame” i 2003.

– Det er jo en stor ære, men det presser deg inn i den etablerte samfunn. Jeg måtte tenke over det i ukesvis. Til slutt tok de lavere instinktene som stolthet over, og jeg ga meg, sier Mirren.

Hun har hatt lange romanser med blant annet Liam Neeson og bor i dag sammen med regissøren Taylor Hackford.

Som ung ble hun spådd i hånden at suksessen skulle komme i voksen alder. Hun er 61 år gammel og forteller at akkurat nå er det helt eventyrlig å være Helen Mirren.

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK