NRK Meny
Normal

Sendt til sykehus etter sultestreik

Pussy Riot-medlem Nadezjda Tolokonnikova er sendt til sykehus etter at hun har sultestreiket i russisk fengsel i en uke.

Nadezjda Tolokonnikova

Nadezjda Tolokonnikova helse er blitt dårligere etter en ukes sultestreik. Dette bildet er tatt 25. september

Foto: ILYA SHABLINSKY / Afp

Hun og bandmedlemmet Maria Alekhina ble arrestert etter å ha vært med på en protest mot president Vladimir Putin i en kirke i Moskva i februar 2012.

Yekaterina Samutsevich ble også arrestert, men anket og ble senere frikjent og løslatt på prøve.

– Som slaver

Tolokonnikova, som ble nektet prøveløslatelse fra fengselet i Mordovia-regionen i sommer, hevdet i forrige uke at de innsatte i fengselet behandles som slaver med 17 timer lange arbeidsdager.

Patricia Katee

Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Katee

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

– Jeg blir mishandlet og får trusler fra både vakter og andre innsatte, sa Tolokonnikova. Hun ble plassert på isolat, og gikk til sultestreik.

– Opplysningene er veldig bekymringsfulle, sa politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Katee, da. Hun slo fast at russiske fengsler er preget av tortur.

– Liv i fare

I et brev, som Tolokonnikova har sendt russiske medier, hevder hun at livet hennes er i fare.

Det er snart to år siden kunstprosjektet i Kristi Frelserkatedral i Moskva. Sammen med mange andre hettekledde aktivister, og foran øynene på kirkegjengerne, ba de tre til jomfru Maria om å jage Putin ut av landet.

Yekaterina Samutsevich slapp å sone. Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alekhina ble plassert i hvert sitt fengsel, langt unna familie og barn.

– Jeg angrer ingenting, sa Samutsevich på ettårs-dagen for kirkedemonstrajonen. Hun mener bandets opptreden har gjort russerne mer oppmerksomme på den ortodokse kirkens tette bånd til den russiske regjeringen.

Pussy Riot med dommen i rettssalen

Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich, og Nadezhda Tolokonnikova i glassbur i rettssalen i Moskva. Alle tre ble dømt for å ha forstyrret offentlig ro og orden. Samutsevich anket dommen og ble frikjent

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Maria Alekhina soner i en straffekoloni i Perm, nordøst for Moskva. Hun blir utsatt for trusler fra medfanger, og har derfor sittet mye på islolat.

Nå er altså Nadezjda Tolokonnikova på sykehus, men ingen detaljer om hennes helsetilstand har sluppet ut. Sultestreiken har vart en uke.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp