Hopp til innhold

Viser direkte teater på 60 kinoer over hele landet

Nationaltheatret er klar for en teknologisk premiere av de sjeldne: 1. desember skal forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» direkteoverføres til 60 kinoer over hele landet.

1. desember skal forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» direkteoverføres fra Nationatheatret til 60 kinoer over hele landet.

Barn over hele landet kan 1. desember følge forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» på Nationaltheatret fra sin lolkale kino.

Thomas Gunnerud, direktør, Nationaltheateret

Thomas Gunnerud, direktør på Nationaltheatret.

Foto: NRK

– Klart vi har litt nerver. Det er spennende å gjøre noe som er helt nytt. Men premierenerver det skal vi ha. Det er vi vant til i teatret, sier direktør på Nationaltheatret Thomas Gunnerud til NRK.

1. desember har teatret premiere på en helt ny teknologi.

Ved hjelp av bredbåndslinjer skal forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» spres direkte til 60 kinoer over hele landet.

Dermed vil skuespillerne på scenen på Nationaltheatret stå ovenfor et langt større publikum enn normalt.

– Forestillingen foregår helt samtidig på alle stedene. Den starter her på Nationaltheatret klokka to, og den starter klokka to på alle kinoene rundt omkring i landet. Fra nord til sør - fra vest til øst, sier Gunnerud.

Håper på god respons

Teaterdirektøren håper opplevelsen i kinosalene vil bli nesten like bra som på teater.

– Vi håper virkelig at barna over hele landet kan oppleve dette på samme måte som i salen. Vi håper at de vil synge med, at de vil hoppe og danse og ha det fantastisk morsomt, sier Gunnerud.

Det er et stort apparat som skal i sving når forestillingen skal spres over hele landet:

Direkteoverføring av teater til 60 kinoer

Forestillingen vises samtidig på kinoer over hele landet.

Foto: Lene Sæter / NRK

Det blir rigget opp ti kameraer i salen. Produksjonen blir gjort i Oslo, og deretter sendes bildene ut via en server til alle kinoene.

– I utlandet har man allerede drevet med dette i flere år. Fra operaen i New York og fra nasjonalteatret i London har det gått sendinger til kinoer i hele verden. Og nå gjør vi det også i Norge, sier Gunnerud.

– Ingen erstatning

Han frykter ikke at teaterforestillingene på kino vil bidra til å stjele kunder fra teatrene.

– Alt som er gjort så langt viser at det heller stimulerer teaterinteressen enn det motsatte. Det er ikke en erstatning for å oppleve teater i teatersalen, men vi bringer teateropplevelsen ut til kinoene. Jeg tror folk blir enda mer nysgjerrig på å oppleve teater i teatret, sier han.

Forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by» er basert på barneboken med samme navn av Thorbjørn Egner.

Stykket hadde urpremiere på Nationaltheatret i 1956, og settes opp på nytt i forbindelse med 100-årsjubileet for Torbjørn Egners fødsel.

Nationaltheatret har allerede solgt 50.000 billetter til forestillingen, som hadde premiere 13. oktober.

Se klipp fra forestillingen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.