Send plater i sommer

Frisbee, eller sendeplate som vi også gjerne kaller det, er en ypperlig sommeraktivitet. Men visste du at det finnes ni forskjellige grener av denne sommerlige sporten?

Frisbee
Foto: Kent Gilbert / Scanpix/AP

Les også: Slik kaster du frisbee

Det er strålende sol og i en park i Oslo står kameratene Jostein Finnekåsa og Andre Lund og kaster frisbee til hverandre.

- Jeg kjøpte denne her akkurat nå. Vanligvis driver vi mest med sjonglering, men i dag hadde vi ikke med oss noe, så da ble det frisbee. Og vi satser på å kaste litt utover sommeren, for vi har jo betalt 200 kroner for denne, sier Finnekåsa og sender plata ut i lufta.

Rask voksende idrett

Og gutta er langt fra de eneste som driver med dette. For ifølge Norges Frisbeeforbund er dette en rask voksende idrett. Tidligere verdensmester Sune Wentzel har drevet med frisbee i 20 år og er ivrig i jobben med å spre det glade budskap om idretten.

Frisbee
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

- Ved forrige telling var det 700 registrerte utøvere i landet, men dette er tall som lyver veldig. Frisbee er en moderne idrett på lik linje med streetbasket og snowboard, og her er de fleste uorganiserte.

Det finnes i dag hele ni forkjellige grener innenfor frisbee. Den mest vanlige formen er nok fortsatt å kaste frem og tilbake til hverandre i parken – men dette kan vel strengt tatt ikke regnes som en egen gren.

Frisbeegolf mest populært

- Frisbeegolf er den mest populære grenen i Norge. Det finnes i dag noe sånt som 15 permanente baner spredt over hele landet. Og i hvert fall like mange nye er under planlegging.

Til sammen finnes det syv individuelle og to lagspill. Ultimate er av sistnevnte kategori og spilles mye i skolen.

- De fleste grenene spilles her i landet, men ”Guts” er et sjeldent syn. Dette er en brutal sport for folk som er satt sammen litt rart, absolutt ikke for ferskinger, advarer den tidligere verdensmesteren.

Og det er kanskje greit å ta advarselen på alvor for spillet går ut på å kaste så hardt som mulig mot motstanderen, og beskyttelsesutstyr er det ikke lov å ikle seg.

Andre frisbeegrener å prøve ut er Discathon, Freestyle, Presisjon, Self cought flights, Lengde og Double disc court.

Frisbee
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hvordan komme igang?

Tilbake i parken begynner Jostein og Andre og få teken på kastingen.

- Jeg har kasta litt før da. Har vært borti Ultimate Frisbee, men har aldri fått prøvd det skikkelig selv. Jeg kunne tenkt meg å prøve det mer, sier Jostein. 

Og har så Wentsel noen tips til folk som ønsker å starte med frisbee?

- Jeg forelsår at de går inn på våre nettsider  www.frisbee.no eller www.frisbeegolf.no . Her finner man informasjon og linker til hvor og når arrangementer holdes og hvilket utstyr man trenger.

Sune forteller også at det på frisbeegolfbaner gjerne er en permanent trening i uka der man kan møte folk og kjøpe frisbee.

Hvilken frisbee bør jeg velge?

Frisbee får du kjøpt nær sagt over alt, men som med alt annet er det lurt å kjøpe en med relativ høy kvalitet med en gang.

- På bensinstasjonene selger de disker det ikke går an å kaste med. De ville jeg ikke gitt til datteren min til å bade med engang.

Frisbee
Foto: FRANK AUGSTEIN / Scanpix/AP

Så kjøp enten på nett, ved banen eller i en sportsbutikk. Hvilken type du bør kjøpe avhenger av hva du skal bruke den til, men kjøper du en ”Ultimate frisbee” har du en som kan brukes til det meste. Denne har en idealvekt på 175 gram og brukes helst til ultimate, Presisjon og Discathon, men passer godt også til de fleste andre grener.

For mer informasjon kan du ta en titt på Frisbeeforbundets innføringsbrosjyre . Her er det masse nyttig informasjon.

Kulturstrøm

  • Avlyser førestillingar

    Bergen Nasjonale Opera må avlyse tre førestillingar av Rusalka på grunn av streik. Førestillingane den 23., 25. og 27. oktober går difor ut, skriv operaen sjølv i ei pressemelding. Årsaka er at Bergen Filharmoniske Orkester, som framfører musikken i operaen, er tatt ut i streik.